Verloren – Nicci French


Een wervelwind. Wanhoop, koppigheid, moederinstinct.
Het boek beslaat één lange zoektocht van een wanhopige moeder naar haar vermiste dochter. Een zoekactie waaraan Nina als een destructieve stoomwals impulsief en hardnekkig begint, omdat ze vindt dat de politie haar werk niet goed genoeg doet, of in ieder geval niet snel genoeg in actie komt.
Beklemmend beschreven wat er in haar omgaat tijdens de tocht, waarin ze de laatste uren voor Charlies’ verdwijning koste wat het kost wil reconstrueren. Het is een mooie uitbeelding van de chaotische toestanden, met een aantal onverwachte voorvallen en onaangename verrassingen. Nina komt erachter dat zij de wereld van haar dochter dus helemaal niet kent…

Verloren

Nina Landry woont met haar twee kinderen op Sandling Island. Ze viert haar veertigste verjaardag, waarvoor haar tienerdochter Charlie een surpriseparty heeft georganiseerd. Iedereen is aanwezig, behalve Charlie zelf. Is ze weggelopen? Of is er iets rampzaligs gebeurd?

Ongewild loopt Nina de politie hinderlijk voor de voeten. Haar weerstand tegen en het ongeduld voor de politie groeit met het uur. Nina’s gedrag is onverantwoordelijk, maar begrijpelijk en het laat de spanning in het verhaal behoorlijk oplopen. Ze is onvoorstelbaar koppig, tot het laatst toe.

Het verhaal heeft geen hoofdstukken en dit verhoogt de vaart die erin zit. Nergens is een echt rustpunt, of pauzemoment. Het gaat maar door, er gebeurt van alles en het blijft boeien, als een wervelwind, van begin tot eind. Het verhaal beslaat ook slechts één dag!

Toch, ondanks alles: ik mis wel wat uitwerkingen. Wanneer de zoektocht naar het eind loopt, wordt de theorie van Nina breed uitgemeten, maar nergens bevestigd. De reactie van de politie doet eventjes vermoeden dat er nog iets anders zou spelen, maar dit blijkt toch niet zo te zijn. Ook komt er geen verklaring van Charlie zelf, waardoor er wel wat vraagtekens blijven. De vraag kan natuurlijk zijn of dit erg is.
Wat is er nou eigenlijk precies gebeurd? En hoe loopt het af met Christian?

Soms zijn open eindes bewust. En soms vraag je je af of ze niet gewoon slordig zijn. Neemt niet weg dat het, als je de schoonheidsfoutjes even vergeet, toch weer een heerlijk spannend boek is van dit schrijversduo!

Anthos, 2014
306 pagina’s
ISBN 9041426442

(Visited 15 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *