A.F.Th. van der Heijden, Het schervengericht

Wat gebeurt er als een van de grootste romanschrijvers uit het Nederlandse taalgebied zijn machtige verbeelding loslaat op een van de schokkendste affaires van de laatste decennia? A.F.Th. van der Heijden deed grondige research naar het zedenschandaal rond Roman Polanski en de smerige moord op Polanski’s vrouw Sharon Tate. Dat resulteerde in een klassieke roman over schuld en boete, een indrukwekkende vertelling over rouw en vergiffenis, en een gedurfd gedachte-experiment over twee gezworen vijanden die aan elkaar zijn uitgeleverd.

 

Een beroemde filmregisseur wordt op beschuldiging van verkrachting van een minderjarige eind 1977 opgesloten in een gevangenis in Californie. Samen met een (omzwachtelde) medegevangene werpt hij zich op als schoonmaker. Onder toezicht van cipiers vanuit wie het verhaal gedeeltelijk verteld wordt, voeren de gevangenen gesprekken. De medegevangene blijkt de sekteleider te zijn die de hoogzwangere vrouw van de regisseur, een filmactrice, in 1969 heeft laten vermoorden om een rassenoorlog te ontketenen.

Wat een ongebreidelde fantasie en wat prachtig vervlochten met waargebeurde feiten! Voeg daarbij nog nog een flinke vleug oud-Griekse cultuur en je komt zó aan meer dan 1000 pagina’s. Overweldigend.
En inderdaad, dat werd het letterlijk ook voor mij. Tot halverwege las het als een film, maar daarna was het gewoon wat teveel. Teveel details, teveel uitweidingen, waardoor het verhaal niet opschiet. Je kunt gerust hele pagina’s of hoofdstukken overslaan, en dan heb je niets gemist van het verloop van het basisverhaal 😉 .
Het is juist net datgene waar de echte A.F. Th.-fan heel erg van houdt (toch, Paul?), maar ik kwam er moeilijk doorheen….

De Bezige Bij, 2010
1056 pagina’s
ISBN 9789023456148

 

(Visited 19 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *