Alles op het spel – Sophie Hannah

Twee verhalen lopen door elkaar. Of noem het een verhaal in een verhaal, maar steeds duidelijker wordt dat ze in elkaar grijpen. Het is het verhaal vanuit het perspectief van Justine en een verhaal – een schoolopdracht – geschreven door haar 14-jarige dochter. Heel mooi is het verschillende taalgebruik. We onderscheiden echt de stijl van een tot wanhoop gedreven vrouw en die van een puber. Als er ook nog een derde verhaal bijkomt, stijgt de spanning behoorlijk. Hoewel ook dit door een 14-jarige is geschreven, is het volslagen anders van karakter.

‘Alles op het spel’ is een bizarre, wonderlijk boek over een gezin dat vanuit Londen verhuist naar Devon. Uit wat losse opmerking  wordt duidelijk dat er in Justines familie en in haar verleden iets gebeurd is, waardoor ze Londen zo wanhopig en gestresst ontvlucht.

Als het hier en daar warrig lijkt, speelt zich dat al in het hoofd van Justine.  Zij weet op den duur niet meer wat fictie en wat werkelijkheid is en wat ze zou moeten doen. Ze blijft alles op alles zetten om de raadsels op te lossen en haar dochter te beschermen. Hierbij gaat ze niets en niemand uit de weg; ze neemt geen blad voor de mond en ik moet regelmatig grinniken om de humor die Hannah af en toe door de dialogen gooit.

Alles op het spel

Justine verhuist met haar gezin naar een prachtig huis in Devon. Kort na de verhuizing begint haar dochter Ellen zich steeds meer terug te trekken, zeker nadat haar nieuwe BFF George geschorst is van school. Justine probeert het hoofd van de school te bewegen de schorsing ongedaan te maken, maar komt er dan achter dat George helemaal niet bestaat. Dan beginnen de vreemde telefoontjes. Iemand probeert Justine ervan te overtuigen dat zij en Justine een gedeeld traumatisch verleden hebben. Justine heeft echter geen idee waar ze het over heeft. Wanneer de vrouw vertelt over drie graven, twee bestemd voor volwassenen en één voor een kind, begint Justine te vrezen voor de veiligheid van haar gezin. De politie kan niets doen met haar vage omschrijvingen, en Justine zal zelf moeten uitvinden wie de anonieme beller is…

Dit keer geen thriller met het politieduo Simon Waterhouse en Charlie Zailer, maar een heel ander soort. Een verbluffend, beangstigend verhaal met een heel andere sfeer, ja het is bijna een sprookje te noemen, vooral het ingesloten verhaal van de dochter.

Een psychologische thriller vol vreemde, ook wel gestoorde figuren, mysterieuze, ogenschijnlijk bovennatuurlijke gebeurtenissen, onlogische ervaringen, maar wat een spanning bouwt Hannah op!

Hoewel de plot al een tijdje langzaam voorbereid wordt en dus een stukje voor het eind bekend is, is het slot zelf wel dramatisch met een handvol onverwachte ontwikkelingen. Dit is echter niet de plotwending die ik ondanks alles nog stiekem verwacht. Een adembenemende switch waarmee Sophie Hannah in haar andere boeken bewezen heeft een koningin te zijn.

Maar ondanks dat een fantastisch boek weer, dat geweldig in elkaar zit. Hannah’s schrijfstijl is heel fijn, vloeiend en boeiend. Het zorgt ervoor dat ik aan het verhaal gekluisterd bleef. Tot na het dichtslaan na het lezen van de laatste bladzijde, als gebleken is dat de dreiging eigenlijk niet helemaal weggenomen is… 

Als ik een minpuntje moet noemen dan gaat dat over de vertaling van de titel van het boek. De oorspronkelijke Engelse titel ‘A Game For All The Family’ past veel beter dan de keuze voor de Nederlandse versie. Niet in de laatste plaats omdat deze frase ook in het verhaal een rol speelt.

De Fontein, 2016
415 pagina’s

(Visited 5 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *