Anno – Adriaan Kuijper

Ik moet altijd even wennen aan boeken waar de aanhalingstekens bij de dialogen ontbreken. In het begin leest dat best lastig, omdat soms onherkenbaar is dat het om een uitspraak van iemand gaat. Deze vaagheid, onduidelijkheid heeft aan de andere kant ook wel iets verstilds. Alsof je over het verhaal heen zweeft.

Tegen wil en dank gaat Anno naar het seminarie om priester te worden, met alle twijfel over zichzelf of hij daar wel geschikt is voor. Het celibaat blijkt inderdaad niet voor hem weggelegd en samen met zijn geliefde Eva ontvlucht hij de kerk. Daarna gaat het leven met hem op de loop. Hij neemt steeds verkeerde beslissingen, waardoor hij alles kwijt dreigt te raken.

Anno heeft niet in de gaten wat hij aanricht, licht beïnvloedbaar als hij is voor corruptie en geld; daarbij is hij tegen wil en dank Eva ook ontrouw. Alsof hij niet in staat is zichzelf een halt toe te roepen. Eva en hij groeien dan ook langzaam uit elkaar. Hij heeft niet één, maar twee rampzalige gebeurtenissen nodig om weer tot inkeer, tot zichzelf te komen.

Anno

Vanuit zijn sterfbed in Florence kijkt Anno Jonker terug op zijn bewogen leven. Zijn jeugd in het armoedige Schagen, zijn studie aan het het seminarie en het priesterschap dat hem naar het pauselijke Rome leidt. En natuurlijk Eva, zijn grote liefde die hij op verlof in Nederland ontmoet en voor wie hij de kerk de rug toekeert. Samen met haar vlucht Anno naar Italië, waar hij faam maakt in het naoorlogse Milaan als advocaat van de onderwereld en verzeild raakt in een leven van geld, macht en zonde. Zijn onstilbare honger naar succes verwijdert hem meer en meer van alles wat hem lief is. tot het noodlot hem een tweede kans biedt.
Anno is een even overdonderende als beklemmende roman, over destructieve ambitie en de drang om het leven naar je hand te zetten.

De beeldspraken zijn prachtig. Kuijper schildert met taal. Prachtig hoe hij de groeiende kwetsbaarheid van Anno neerzet. De ontwikkeling naar het slot toe is zowel verbluffend als hartverwarmend.

Het verhaal gaat kriskras door de tijd. Vanuit Anno’s terugblik op zijn leven op zijn 93e steeds afwisselend terug naar Schagen, Leuven, Rome en Milaan. Dit geeft het verhaal extra verwachtingen en het maakt je nieuwsgierig om door te lezen.
Heerlijk boek.

Thomas Rap, 2018
258 pagina’s
ISBN 9789400407350

(Visited 1 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *