Austin Wright, Tony & Susan

Susan, een gelukkig getrouwde vrouw, ontvangt per post een vreemd verzoek: haar ex-echtgenoot, van wie ze ruim twintig jaar niets meer heeft gehoord, smeekt haar het manuscript te lezen van zijn nog ongepubliceerde roman. Ze stemt toe, en kan onmogelijk voorzien welke ingrijpende gevolgen deze beslissing zal hebben voor haar verdere leven.
Het manuscript blijkt een soort wraakneming van haar ex-man te zijn. Het gaat over hemzelf, althans een man die ook Tony Hastings heet, die tijdens een autorit van de weg gedrukt wordt door drie mannen die zijn vrouw en dochter ontvoeren.

Deze worden later verkracht en vermoord teruggevonden. Tony werkt mee met de politie om de daders op te sporen. Uiteindelijk herkent hij ze bij een identificatie, maar ze worden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Hij helpt de politie bij  de wraakneming op  twee verdachten, maar dit loopt dramatisch af.

Maar hoe zit het met Susan? Is zij in het echt werkelkjkt zo ruggengraatloos en slap als de hoofdpersoon in het verhaal-binnen-het-verhaal? Is dát wat haar ex haar duidelijk wilde maken?  Dat is de vraag die bij mij opkomt.

Een heel beklemmende en originele dubbelthriller, of een roman-in-de-roman, meesterlijk geschreven en overtuigend qua psychologische karaktertekening.

De Arbeiderspers,  januari 2011
380 pagina’s
ISBN 9789029574419

(Visited 10 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *