Daniëlle Hermans, De watermeesters

Vlak nadat Tim Paltzer zijn vriendin, de journaliste Sophie van Lanschot, in paniek vraagt of zij alle bestanden van zijn computer kan wissen, verdwijnt hij. Sophie zet alles op alles om er achter te komen wat er aan de hand is. Dan wordt Berend Adriaans, directeur van het ingenieursbureau waar Tim werkt en dat gespecialiseerd is in waterbeheer, levenloos aangetroffen. Zijn hoofd is in een dijk gestoken. Een symbolische daad? De relatie tussen de moord op Berend Adriaans en een eeuwenoude schedel die een aantal maanden eerder gevonden is, lijkt absurd.

Toch leiden het spoor dat Sophie volgt en het moordonderzoek van de recherche, naar een moord in de zeventiende eeuw en een groep rijke kooplieden die toen een obscure overeenkomst sloten. Een overeenkomst waarbij alles om macht draait. En om water. Nu, bijna vierhonderd jaar later, lijkt die geschiedenis zich te herhalen…

Het blijkt dus maar weer dat er niets nieuws is onder de zon. Machtsmisbruik, fraude en geld liggen aan de grondslag van het droogleggen van de Beemster in de 17e eeuw. En opnieuw als in de 20e eeuw een geheim genootschap snode plannen heeft met het herontwikkelen van datzelfde gebied.
Het zijn mooie parallellen in een oer-Hollands boek, met een oer-Hollands thema – waterbeheer – van een Hollandse schrijfster. Mijn verwachting waren hoog, maar werden helaas niet waargemaakt. Het verhaal zakt in en dooft als een nachtkaars…..
Jammer, een mooi idee met de twee tijdlijnen (altijd leuk), maar naar mij smaak onvoldoende aangegrepen en uitgewerkt.

A.W. Bruna Uitgevers, mei 2009
301 pagina’s
ISBN 9789022994016

(Visited 5 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *