De kinderen van het paradijs – Marianne Frederiksson

Trilogie met Het boek Eva (1980), Het boek Kaïn (1981) en Norea, dochter van Eva (1983).

Het doet me even denken aan de fascinerende Aardkinderen-serie van Jean Auel, waar het meisje Ayla duidelijk afwijkt van de Stam waar zij grootgebracht wordt. Zij heeft namelijk ook de nieuwe mensheid in zich. Net als Eva, die de stam waar zij is opgegroeid (in het Paradijs) weer ziet en herinnert. Zijzelf is eruit ontsnapt en weggelopen, met Adam. Maar hier houdt de vergelijking op.

Er is wel overeenkomst in de boeken, ze zijn ook ongeveer in dezelfde tijd geschreven – beginjaren ’80, hoewel de Aardkinderen natuurlijk veel eerder in de tijd gesitueerd is dan het verhaal van Adam en Eva. Waar de nieuwe mens zich 35.000 jaar geleden in De aardkinderen op allerlei gebieden ontwikkelt, gaat het in De kinderen van het Paradijs wat verder, dieper. Zij blijken niet de allereerste mensen te zijn, integendeel, er zijn er al heel veel meer. Wel in verschillende ‘soorten’ volken (toch nog een overeenkomst met Auel), want buiten de ‘nieuwe’ mens is er nog de min of meer liederlijke stam van (waarschijnlijk) Eva’s vader, die in opperste tevredenheid, zonder besef van goed of kwaad, volledig in het Nu leeft, en het rondtrekkende jagersvolk.
Bij Norea ontstaat ook het besef van een wereld buiten de werkelijkheid, het communiceren met natuur en de doden, de tijdloosheid. Zij komt in veel oeroude gnostische geschriften voor als geheimzinnige wijze vrouw, de mystieke figuur, priesteres, zieneres, die in de Middeleeuwen waarschijnlijk als heks op de brandstapel terecht gekomen zou zijn.

Ik geniet van dit boek. Het is heel verfrissend om deze oude verhalen op een heel realistische manier te ervaren, Adam en Eva die als gewone mensen uit hun stam (het Paradijs) weglopen om vervolgens samen aan het begin te staan van de nieuwe mensheid. Zo zou het gegaan kunnen zijn.
En ook, in nog vroegere tijden, zoals bij de Aardkinderen.

De kinderen van het Paradijs

In deze trilogie vertelt Marianne Frederiksson hoe Eva, de eerste vrouw, zich voor bezinning in de bergen terugtrekt nadat haar zoon Kaïn zijn jongere broer Abel heeft vermoord. Daar gaat Eva steeds beter begrijpen wie ze is en dat ze op haar gevoel moet vertrouwen.
In Het boek Kaïn lezen we dat Kaïn zich niet kan bevrijden van het schuldgevoel dat diep vanbinnen aan hem knaagt.
In deel drie is Norea, de dochter van Adam en Eva, de hoofdpersoon. Zij kan in het verborgene kijken, in dat wat achter de wereld ligt die we allemaal als werkelijkheid ervaren. Eva wil het liefst dat haar dochter een normale jeugd heeft. Maar Norea is nu eenmaal anders.

De aardse, stevig gegronde Eva naast Adam die zijn ogen omhoog richt, zich verliest in gebeden en God aanbidt. Zij kunnen elkaars wereld niet goed begrijpen. Heel fascinerend hoe zich dat ontwikkelt, ook bij de kinderen die ze krijgen.

De drie boeken vormen samen één doorlopend verhaal, maar ze zijn wel afzonderlijk van elkaar te  lezen. Hoewel ik dat niet zou aanraden, juist omdat het echt één prachtig, boeiend verhaal is. Frederiksson heeft gigantisch goed research gedaan in de oude geschriften, waardoor ze levensecht overkomen.
Schitterend en aangrijpend. En wat een wijsheden en inzichten komen hieruit…..

De Geus, 2006 als trilogie
635 pagina’s
ISBN 9789044509090

(Visited 16 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *