De lichte jaren (De Cazalets deel 1) – Elizabeth Jane Howard

Wat een prachtig, beeldend geschreven boek. De schrijfster heeft geput uit haar eigen familegeschiedenis en daarmee heeft ze een levensecht beeld neergezet van het leven van de gegoede burgerij en hun personeel, rond jaren ’30 in Engeland. De wereld van volwassenen en die van de kinderen zijn volledig gescheiden. De hoofdstukken vanuit perspectieven van de kinderen zijn heel mooi echt vanuit het kind geschreven. Je voelt precies hoe de ervaringen van de kinderen zijn; hun gedachtegang, de hersenspinsels waar ze zich totaal in verliezen.

De lichte jaren

Eind jaren dertig, de laatste gouden jaren voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In de zomermaanden komen drie generaties van de familie Cazalet bij elkaar op hun familielandgoed vlak buiten Londen. Ze vullen hun dagen met kinderspelletjes in het bos, picknicken op het strand, gin-tonics in de tuin, feestmalen in de eetkamer. Het is een zonovergoten, onbekommerde tijd – maar onder de idyllische oppervlakte broeien er affaires en gefnuikte ambities; en de oorlog werpt zijn schaduw vooruit.

En dat is iets wat de familie het liefst wil negeren. De eerste wereldoorlog  speelt namelijk nog steeds een grote rol – de mannen hebben erin gevochten en trauma’s en PTSS zijn aan de orde van de dag. De kop in het zand steken voelt comfortabeler.
Over Hitler wordt lacherig gedaan en vooral gezwegen, net zoals er nooit gesproken wordt over gevoelens en wat je werkelijk van iets vindt. De conversaties zijn oppervlakkig, frustraties wroeten onderhuids, het zit veel meer in wat níet dan wat wél wordt uitgesproken. Zwijgen is tot kunst verheven.
Maar de oorlogsdreiging kan steeds minder genegeerd worden..

De beschrijvingen in dit boek zijn zeer gedetailleerd. Van de huizen en inrichting, de kleding, de gewoontes, het eten, de bezigheden, de onderlinge verhoudingen én de geheimen. Óók van de kinderen onderling, en tussen de volwassenen en de kinderen. De volwassenen merken niets van wat de kinderen bezighoudt en wat zich onderling afspeelt tussen de neefjes en nichtjes, de gemenigheden, kibbelpartijtjes, pesterijtjes en wreedheden, maar aan de andere kant ook hechte vriendschappen, vereringen bijna.
En de eenzaamheid van de eenling.

Eigenlijk gebeurt er qua actief heel weinig. Het boek gaat ‘alleen maar’ over wat er in het leven van een familie en in dat van hun personeel gebeurt, geplaatst in de jaren net voor de Tweede WO. Maar dat stoort helemaal niet, het is allesbehalve saai. Het is zo goed en boeiend geschreven, dat je er helemaal induikt en zelfs in opgenomen voelt, bijna meedoet met het heerlijke, lome leven. Zo moet het leven in die tijd inderdaad geweest zijn……

Ik verheug me op het volgende deel!

Atlas Contact, 1990, 2017
544 pagina’s
ISBN 9789025450403

Zie ook:
Aftellen – De Cazalets deel 2
Verwarring – De Cazalets deel 3

 

(Visited 45 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *