De nachtegaal – Kristin Hannah

Anders dan op de achterflap staat, hebben de zussen helemaal geen goede band, ook nooit gehad. Isabelle voelt zich in de steek gelaten door haar vader en haar zus, en Vianne is verdrietig en voelt zich enorm schuldig. Twee zo verschillende zussen, de een heel behoudend, de ander rebels. Beiden reageren op hun eigen manier op de gebeurtenissen en maken hun eigen keuzes.

De nachtegaal

De zussen Vianne en Isabelle hebben altijd een goede band gehad, ondanks hun verschillen. Isabelle, de jongste en brutaalste van de twee, woont in Parijs, terwijl Vianne op het platteland van Frankrijk een rustig bestaan leidt met haar man Antoine en hun dochtertje. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Antoine moet meevechten.

Met het voortduren van de oorlog wordt niet alleen de relatie tussen de zussen zwaar op de proef gesteld, maar ook hun moed en hun gevoel voor goed en fout. Kan Vianne haar beste vriendin verraden als het leven van haar kind op het spel staat? Moet Isabelle haar familie in gevaar brengen als dat betekent dat ze levens kan redden? Hoe kan je overleven als de wereld om je heen in elkaar stort?

Ik had geen idee van hoe de bezetting in Frankrijk is verlopen, wat er allemaal gebeurd is. De troosteloze, eindeloze rij vluchtelingen, het onbarmhartige klimaat het is allemaal indrukwekkend en heel levensecht beschreven. De barre tocht door de Pyreneeën is zeer gedetailleerd beschreven, ik maak hem bijna zelf mee. Alleen vraag ik me af of de winter in midden-Frankrijk zo extreem is als Hannah voordoet. Het lijkt meer op Siberië of Alaska. Kou of warmte, De weersomstandigheden zijn steeds heel extreem, kennelijk is dat nodig dat als achtergrond van de heftige gebeurtenissen.

Het uitbreken van een oorlog doet veel met een mens. De levensomstandigheden veranderen enorm, geheel nieuwe levenscondities dienen zich aan en deze zijn altijd moeilijker dat in vredestijd. Wat ik mis in dit boek, is niet het feit dat deze veranderingen plaatsvinden, want ze worden tot in detail beschreven en ook niet hoe de zussen zich eronder voelen, maar hoe het proces van het omschakelen zélf was. Het lijkt alsof e4 een stukje ontbreekt. Eerst leefden ze tamelijk gelukkig of onbekommerd, daarna in oorlog. Hoe hebben de die omschakeling ervaren? Dat kan nooit van de een op de andere dag  gevoelsmatig geregeld zijn. Niet zoiets als: ‘OK! Nu is het oorlog. Alles is anders. Ik sta nu anders in het leven.’ Dat kan niet. Toch is dat wat in dit boek gebeurt.

Misschien zouden puristen dit boek niet onder de ‘echte literatuur’ scharen, en inderdaad, het neigt hier en daar naar sentimentaliteit, maar ik vind het boeiend genoeg om een mooie aanvulling te zijn op de collectie oorlogsboeken die er al is. De karakters zijn goed uitgewerkt, pas aan het slot wordt duidelijk wie van de zussen de bejaarde dame is die vijftig jaar later is de ik-vorm het woord heeft. Ook dit wekte mijn verbazing, omdat het niet lijkt te kloppen met het verhaal. Want welke zus kende Parijs nou goed?

Hoe verschillend ze ook zijn, voor beide vrouwen kan ik sympathie voelen, begrip voor wat ze deden. Hoe zou ik het zelf doen in zo’n uitzonderlijke situatie? Ik weet het niet en ik hoop er nooit achter te hoeven komen.

De Boekerij, 2016
520 pagina’s

ISBN 9789022576502

(Visited 5 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *