De officier – Robert Harris

Ik had me overgegeven aan aanbevelingen in de media tijdens de Weken van het spannende boek. Het sprak me aan: spanning, intriges, onrechtvaardigheid (de strijd daartegen, welteverstaan) en ook nog eens historisch. Een waar gebeurd verhaal van internationaal belang, de Dreyfus-affaire.

 

 

Het is een vrij zakelijk verslag in de ik-vorm door  kolonel  Picquart, met veel aandacht voor beschrijvingen van de omgeving en de personen, maar waar emotie ontbreekt. Daarvoor in de plaats spreekt wel een gevoel voor rechtvaardigheid, eer en de goede naam. Van het leger, wel te verstaan. Heel militairistisch, dus, en naar mijn smaak wat saai.

Het was niet helemaal mijn ding: spionage, leger, politiek, maar het ging me toch boeien hoe de rigide militair Picquart op den duur twijfels kreeg die hij niet meer kon negeren. De drang naar de waarheid kwam boven, maar geenszins was er sprake van medeleven met Dreyfus, of sympathie voor een te onrechte veroordeeld slachtoffer. Integendeel, in eerste instantie komt de mogelijkheid dat Dreyfus wel eens onschuldig kan zijn, geheel niet in hem op, maar wordt er van  uitgegaan dat er een twééde spion is. Wat er gebeurt, is uitsluitend ten behoud van de goede naam van het leger……

De officier

Op een ijskoude dag in januari 1895 wordt de Joods-Franse officier Alfred Dreyfus voor het oog van een woedende menigte van zijn zwaard en rang ontdaan en veroordeeld tot levenslange opsluiting op Duivelseiland. Dreyfus is schuldig bevonden aan spionage voor de Duitse aartsvijand. Een van de toeschouwers is Georges Picquart, officier van de Franse geheime dienst. De slimme en vindingrijke Picquart krijgt de opdracht om een geheim onderzoek te leiden naar de Dreyfus-affaire. Enkele maanden later ontdekt hij dat de werkelijke spion nog steeds in het Franse leger actief is en hij zet een listige operatie in werking om hem in de val te lokken. Het resultaat van de operatie is echter vele malen schokkender dan verwacht: een spoor van corruptie en leugens leidt tot in de hoogste regionen van het Franse leger en de regering.

In boekbesprekingen  is er een classificatie ‘Vrouwenthriller’, die ik vaak wat denigrerend vind. Maar De officier is echt een mannenthriller.

Cargo, 2014
345 pagina’s
ISBN 9789023491644

(Visited 14 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *