De vrouw die terug moest – Lina Bengtsdotter

Een nieuwe Zweedse thrillerschrijfster. Mijn interesse is gewekt, de lovende kritieken liegen er niet om en vergelijkingen met gerenommeerde Scandinavische schrijvers zijn veelbelovend. Het boek begint goed, op pagina één is het al gelijk duidelijk: het is niet pluis. Er staat iets heel naars te gebeuren.

De vrouw die terug moest

Op een warme zomeravond verdwijnt de zeventienjarige Annabelle uit het afgelegen dorpje Gullspång. De politie kan geen enkele aanwijzing vinden, haar ouders zijn radeloos.

In Stockholm krijgt de ervaren rechercheur Charline ‘Charlie’ Lager te horen dat zij op de zaak wordt gezet. Met tegenzin gaat Charlie naar Gullspång – het dorp waar ze is geboren. Ze is er sinds haar veertiende niet meer geweest, en met reden. Charlie gedraagt zich namelijk niet zoals men van vrouwen verwacht: veel korte seksuele relaties, geen kinderwens en niet bezig met wat anderen van haar vinden.

Tijdens haar zoektocht naar de waarheid over Annabelle wordt ze hardhandig geconfronteerd met haar eigen verleden, en de geheimen die in Gullspång altijd diep weggestopt werden. Kan ze iets voor de verdwenen Annabelle doen? En kan Charlie zelf nog wel geholpen worden?

We beleven vanuit het perspectief van Annabelle de dag van haar verdwijning, afgewisseld met de zoektocht door Charlie met haar collega. Daarnaast speelt er nog meer, namelijk Charlies  huidige problemen in het leven, haar jeugd in dit dorp en haar strijd om er weer te moeten zijn. Wat er destijds gebeurd is, heeft haar nog helemaal in zijn greep. 

En dan is er nog de verhaallijn van twee onbekende meisjes , getiteld ‘daar en toen’. Op heel natuurlijke wijze is het verleden door de zoektocht in het heden gevlochten.

Alles  bij elkaar  een heerlijke cocktail aan mysteries, samengevoegd in dit goed in elkaar gezette, soepel geschreven boek. Maar na zo’n mooi gecomponeerd verhaal verwacht ik ook een adembenemende ontknoping. Die ontbreekt, helaas. Het slot komt nogal plotseling en heeft wel een onverwachte wending, echter niet ten voordele. Hier was iets meer zorg voor de afronding en ontknoping op zijn plaats geweest. Jammer, want hierdoor blijft het boek toch net onder het niveau van de genoemde gerenommeerde Scandinavische schrijvers en ik blijf onvoldaan achter. Ik had hier meer van verwacht.

HarperCollins, 2018

320 pagina’s

(Visited 3 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *