De vrouw in de spiegel – Dennis Lehane

Overdonderend, verbijsterend, en niet pas aan het slot, nee, direct aan het begin.  Volslagen onverwachte wendingen laten me als lezer gelijk net zo verloren voelen als Rachel zelf. Welke kant gaat het op?
De paniekaanvallen van Rachel, haar angst, wanhoop en totale verlorenheid; het is allemaal zo realistisch en herkenbaar voor mij. Als iemand met soortgelijke ervaringen als het gaat om een huwelijk met een pathologisch leugenaar, een liegende echtgenoot, herbeleef ik mijn eigen geschiedenis weer. Ik zit er eventjes weer helemaal in.

Na de ijzingwekkend klinisch geschreven proloog en het eerste deel met de zoektocht naar Rachels vader en waarin al verwijzingen staan naar gebeurtenissen veel later. Dan komt het thriller-aspect op gang, of in ieder geval het psychologische deel daarvan. Lehane is een meester in beschrijvingen, een prachtige beeldtaal waarmee hij de personages uitdiept en zorgt voor een zenuwslopende spanning die oploopt naar mate je vordert in het boek.

Als het eind van het tweede deel al dramatisch is, dan zorgt het vervolg in het derde onmiddellijk voor totale verbijstering. Het verhaal neemt een onverwachte loop waardoor  ook Rachel volkomen door verward wordt. En alles loopt anders.

De vrouw in de spiegel

Rachel Childs leidt een gelukkig een comfortabel leven met Brian, een ideale echtgenoot. Tot ze door een toevallige ontmoeting gedwongen wordt vraagtekens te zetten bij zijn oprechtheid. In haar zoektocht naar de waarheid wordt Rachel een wereld ingezogen van samenzweringen, misleiding en geweld, die haar tot op de rand van de waanzin brengt. Wie is haar man?

Hoeveel lagen er in dit boek zitten, hoeveel plotwendingen. Wat een diepgang. Wat een geweldig boek. Prachtig. Verrassend.
Wat kan deze man schrijven!

Ambo Anthos, 2018
396 pagina’s
ISBN 9789026336263

‘Was het een misdaad om plotseling een totaal wantrouwen jegens je man te koesteren?’

‘Ik wil niet weten of hij liegt…’

Hoe heeft hij je dan weten te misleiden?’
‘Omdat ik hem de gelegenheid gaf.’

‘En waarom zou je dat doen?’
‘Omdat ik me veilig wilde voelen.’

Tja.

(Visited 13 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *