Dochter – Rosemund Lupton

Ik kan helemaal meeleven met de lange, helse, ijskoude, spekgladde, gevaarlijke, donkere rit naar het noorde van Alaska; het blijft overal spannend en hoe vaak ik niet denk: hou op! Ga terug! Doodeng en levensgevaarlijk! De koppigheid en standvastigheid van Yasmin en het grenzeloze vertrouwen van haar en Ruby in Matt en hun onwankelbare geloof dat hij nog leeft is hun enige drijfveer om niet op te geven. Het verhaal wordt afwisselend vanuit de dove, tienjarige Ruby in de ik-vorm, vanuit Yasmin – maar dan in de 3e persoon enkelvoud – verteld, en met stukken vanuit anderen. Hierdoor krijgt het veel extra dimensies.
Als rode draad is er ook de weigering van Yasmin om genoegen te nemen met gebarentaal als communicatiemiddel met Ruby. Zij wil – eist bijna – dat Ruby haar stem gebruikt; gaat praten. Nooit was het tot haar doorgedrongen dat ze hiermee haar dochter feitelijk jarenlang de mond heeft gesnoerd.

Dochter

Wanneer de Britse Yasmin te horen krijgt  dat haar man Matt is omgekomen bij een ramp in het verre noorden van Alaska, weigert ze dit nieuws te geloven. Samen met haar dove dochter Ruby onderneemt ze een wanhopige tocht door het barre winterlandschap van het poolgebied, op zoek naar antwoorden. Terwijl ze een dodelijke sneeuwstorm trotseren, dringt tot Yasmin door dat er ook menselijk gevaar dreigt: ze worden achtervolgd. Met niemand in de buurt doe hulp kan bieden, trekken ze doodsbang verder door de extreme kou van de eindeloze poolnacht.

Lupton heeft zich erg ingeleefd in de belevingswereld van een doof kind, wat prachtig naar buiten komt in de stukken vanuit Ruby. Daarnaast blijkt hoe goed Lupton research gedaan heeft naar wat zich afspeelt in Alaska op het gebied van oliemaatschappijen, pijpleidingen, schaliegas en de leefwereld van de inheemse bevolking.
De actualiteit van de strijd tussen deze bevolking en de vervuilende oliemaatschappijen die nogal slordig omgaan met het milieu geeft een realistisch beeld van het leven in dit onherbergzame deel van de wereld. Hiermee is het ook een boek geworden met actueel thema, met een boodschap.
Als de lijntjes bij elkaar lijken te zijn gekomen, volgt er nog een onverwachte draai. Uiteindelijk gaat het om maatschappelijke, politieke en economische issues en niet om louter familiegeheimen of -problemen.  Lupton werkt op een knappe manier toe naar een nogal dramatisch slot, waarna de lezer eigenlijk nog steeds met halflege handen en wat losse eindjes staat. Op zich kan dat, mits dit goed verwerkt en ook begrijpelijk is. Maar de afwerking van dit verhaal had zorgvuldiger gekund.

The Quality of Silence. Deze oorspronkelijke, Engelse titel van het boek is eigenlijk veel mooier en dekt ook veel meer de lading van de belevingswereld van Ruby, die zo’n grote rol speelt in dit verhaal.
Het is opvallend hoe vaak vertalingen en slechtpassende titel krijgen…. Jammer.

De beschrijving van het donkere, koude, onherbergzame, beklemmende, eenzame, mistroostige landschap van Alaska is heel mooi en heel beeldend, het doet heel realistisch aan. Dit landschap speelt ook een grote rol in De Tiende Cirkel van Jody Picoult  Ook zo prachtig. Ook vader en dochter….

Boekerij, 2015
340 pagina’s
ISBN 9789402303827 

(Visited 14 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *