Haar perfecte leven – Sam Hepburn

Al vanaf de eerste pagina voel je de spanning onder de oppervlakte. Er sluimert iets. De opbouw is zo mooi, dat ik gelijk al weet: dit is een heerlijk boek.

Ik vind het fascinerend, met adembenemende wendingen. De schrijfster verstaat de kunst om vanuit het niets in mooi opgebouwde zinnen te vertellen waar het over gaat, wat er gebeurd is en hoe, zonder zaken letterlijk te benoemen, of er nadruk op te leggen. Bijna tussen neus en lippen door staat er plotseling een opmerking, waardoor iets helder wordt, iets waarvan je niet eens vermoedde dat het een vraag was. Dat je opschrikt en denkt: Hè? Wat?

Haar perfecte leven

Grace Dwyer heeft het allemaal: een knappe echtgenoot, een leuke baan als tv-kok, een schattig dochtertje en een prachtig huis. Ze leidt een perfect leven.
Haar nieuwe vriendin Juliette past niet helemaal in dat plaatje: ze is een alleenstaande moeder die moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen. Waarom zijn ze bevriend geraakt? Grace’ leven blijkt dan ook minder perfect dan het op het eerste gezicht lijkt. En wanneer haar leven nog meer barsten gaat vertonen, is het de vraag of ze dat overleeft.

Delen van het verhaal zijn vanuit het perspectief van Juliet, zodat je ook getuige bent van háár gedachtes en bedoelingen. Wat bezielt haar? Wraak? Genoegdoening? Afgunst?
En dan ontdekt je door haar gemanipuleer en gesnuffel dat Gracieus wel degelijk iets te verbergen heeft.

Een rode draad door het boek heen zijn de acties van een stalker. Hoewel die nergens concreet in beeld is, ontstaat er een dreigende beangstigende sfeer. Het moet iemand zijn die ongemerkt heel dichtbij kan komen, of altijd gewoon heel dichtbij ís.

En dan de cursieve stukjes, hier en daar dwars door het verhaal. Over wie die gaan die? Welke rol spelen die fragmenten uit het leven Pauline Bryce? Maar wie is dat?

De verhalen van Gracie, Juliet en Pauline laten me niet los. Ze raken in een stroomversnelling om op een heel vloeiende, bloedstollende manier uiteindelijk samen te komen in de totaal verbijsterende plot met in de laatste alinea nog een wending waardoor je opnieuw opveert in je stoel.
Het stopt gewoon nog helemaal niet……!

Ambo|Anthos, 2018
397 blz
ISBN 9789026336959

(Visited 32 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *