Het Alice-netwerk – Kate Quinn

De uiterst plezierige, directe en toch elegante schrijfstijl van Quinn bevalt me meteen. Ze is een meester in het gebruik van fijnzinnige woordspelingen en understatements, hier en daar met een vleug droge Britse humor.

Het Alice-netwerk

Londen, 1947. Charlotte “Charlie’ St. Clair is ongetrouwd en zwanger. Haar moeder neemt haar mee naar Europa om dit “probleempje’ te verhelpen. In plaats van haar zwangerschap te laten beëindigen zoals de bedoeling was, besluit ze haar nicht Rose te gaan zoeken, die tijdens de oorlog in het door de nazi’s bezette Frankrijk is verdwenen. De enige die zou kunnen weten waar ze is, is de mysterieuze Eve Gardiner. Maar Eve, die tijdens de Eerste Wereldoorlog als spion deel uitmaakte van het Alice-netwerk, heeft zo haar eigen geheimen. Zij en de andere vrouwen van het netwerk zijn destijds verraden, en nog steeds wordt ze verteerd door woede.Wanneer Charlie bij haar aanklopt en een naam noemt die ze al heel lang niet meer heeft gehoord, ziet Eve eindelijk een kans om de waarheid te achterhalen.

In Het Alice-netwerk komen de levens van twee sterke vrouwen bij elkaar door gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog in een spannend verhaal over moed, opoffering en verlossing.

Twee verhaallijnen, om en om verteld door de tegendraadse Charlie  in 1947 en de mysterieuze, in eerste instantie enigszins angstaanjagende Eve tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze starten losn van elkaar, maar naderen elkaar steeds meer, tot het moment dat het verhaal van Eve onderdeel gaat uitmaken van dat van Charlie. Als ze uiteindelijk bij elkaar komen dan weten we waarom Eve  is geworden zoals ze is.

De impulsieve, rebelse en ergens onzekere Charlie, die iedereen verslaat met rekensommen,  constant gesprekken in zichzelf voert met Rose, haar ouders en Probleempje, zoals ze haar ongeboren kind noemt en aan de andere kant de verbitterde Eve, vol zelfhaat en agressie. De twee karakters zijn fantastisch uitgediept, ze komen onder mijn neus helemaal tot leven.

Quinn houdt je bij de les door heel onopvallend niet teveel weg te geven. Ze houdt je bij zich omdat je nieuwsgierig blijft naar de rest. En ineens ploppen dan stukjes informatie op hun plek. Knap als je zo kunt schrijven. Wat zit dit boek goed in elkaar.

Een zeer indringend, op waargebeurde feiten gebaseerd verhaal, met een goed plot. 

HarperCollins, 2018

480 pagina’s

(Visited 9 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *