Het geheim – Anna Enquist

Wat mooi, zoals Anna Enquist over de jeugd van Wanda vertelt, helemaal vanuit het kleine kind en met haar meegroeiend, maar nergens kinderlijk of kinderachtig, haar hele leven langs, tot ze als volwassen vrouw na een carrière van decennia als pianiste, gedwongen door de plotseling weggeslagen basis van haar leven en de reuma die haar lichaam in bezit heeft genomen, in de Pyreneeën neerstrijkt.

En daartussendoor steeds het verhaal dat in het heden speelt, van zowel Wanda als van Bouw, maar in de verleden tijd is geschreven. Wat een mooie schrijfstijl!

Het geheim

Op een avond leest Bouw Kraggenburg in de krant een recensie over een cd van pianiste Wanda Wiericke. Tientallen jaren geleden is het dat hij haar, zijn ex-vrouw, voor het laatst gezien heeft.  De recensie vertelt hem dat zij begin jaren tachtig door ziekte gedwongen werd het muziekleven te verlaten, terwijl hij dacht dat zij in Amerika zat.

Wanneer hij erachter komt dat ze zich heeft teruggetrokken in een dorpje in de Pyreneeën stapt hij in zijn auto om haar, de vrouw die haar muzikale carrière zwaarder liet wegen dan hun huwelijk, te bezoeken.

Heden en verleden naderen elkaar in Het geheim. Het heden afwisselend gezien door de ogen van de man en de vrouw. Daartussendoor, in korte scènes, ontvouwt zich de levensgeschiedenis van Wanda Wiericke, waarin geheimen een grote rol spelen. Eén tragisch geheim is allesoverweldigend – en uiteindelijk kan alleen de muziek troost bieden. 

‘Glücklich ist wer vergisst was doch nicht zu ändern ist….’

Een roman over de onzegbare kracht van muziek en de ontoereikendheid van de taal, over het menselijk tekort en het grote verdriet, over liefde en ambitie die met elkaar in conflict komen.

En weer treft het mij hoe ontzettend eenzaam het bestaan van een musicus – een veelgevraagd, beroemd, solist – kan zijn. Altijd op tournee, op reis, met die een, allesoverheersende drang: te móeten musiceren. Niet zonder te kunnen en uitsluitend via muziek te kunnen communiceren. Relaties, vriendschappen, als het er opaan komt, doen die er niet meer toe. Heel gemakkelijk keert ook Wanda die de rug toe als ze de keuze moet maken.

Anna Enquist weet waar ze het over heeft als het om muziek gaat. Als geen ander laat zij de lezers in de huid kruipen van de werkelijk bezielde, zelfs geobsedeerde muzikant om ze zo deel uit te laten maken van de belevingswereld, alsof zij het zelf ervaren. De juiste terminologie, de exacte gang van zaken bij orkestrepetities en op conservatoria, het is volkomen realistisch en wat is dat fijn.

Een juweeltje weer, dit boek.

Singel Uitgevers, 1998
203 pagina’s 
ISBN 9789029514972 

 

(Visited 46 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *