Houtrot – Rinske Hillen

Prachtig, die beeldspraken. Het boek staat er bol van.
Hoe Bram Wenksterman helemaal vergroeid is met het huis dat al generaties lang in de familie is. Vergroeid betekent dan ook dat hij alle nukken en grillen van het oude huis voor lief neemt. Dus ook de ouderdomsgebreken.

Een knap geschreven, bijzonder boek; hoe in rake, soms poëtische bewoordingen dingen wél of juist níet benoemd worden; hoe beklemmend het leven is met een enorm blok aan je been in de vorm van een eeuwenoud familiehuis plús je voorouders in de achtertuin.

Per hoofdstuk wordt van perspectief gewisseld. Een handige manier om te weten te  komen hoe de verschillende, heel geloofwaardig overkomende hoofdpersonen in dat leven en tot elkaar staan.

Houtrot

Natuurfilosoof Bram Wenksterman bewoont een pand aan de Amsterdamse Keizersgracht dat al generaties lang in zijn familie is. In de immense achtertuin liggen zijn voorouders begraven. De fundering moet dringend worden aangepakt en er zit niets anders op dan geld te vragen aan zijn rijke schoonvader. Dat ligt gevoelig, want Wenkstermans vrouw is pas opgenomen in een psychiatrische inrichting en de meningen zijn verdeeld: nam hij de juiste beslissing? Intussen organiseert zijn minnares een verrassingsfeest voor zijn vijfenvijftigste verjaardag. Als zijn dochter Amber voor die gelegenheid naar huis komt, ontdekt ze een voortwoekerend geheim. Het feest blijkt de aanzet tot een ongekend dramatische climax.

Houtrot is geïnspireerd op de waargebeurde geschiedenis van twee grachtenpanden. Het is een filosofische roman over schuld, verraad en familieloyaliteit. In de strak gecomponeerde plot ontrolt het verhaal zich in drie dagen tot een puinhoop.

Ik kwam ook iets heel verrassends tegen, voor mij persoonlijk. Namelijk de beschrijving van speciale zangoefeningen en -technieken, uit de tijd dat ik ook nog muziek deed. Wat een herkenning! Je komt die niet vaak tegen. Later in het verhaal wordt de zangmethode ook beschreven als ‘een speciale methode die stemmen weet te bevrijden’. Dat moet haast wel de Libero Canto-school van Szamosi zijn… Zingt Rinske Hillen zelf ook? Ik zou het bijna denken.

Tussen het grote aantal mooie beedspraken blijft deze bij me hangen: ’Veel mensen laten zich tot appelmoes vermalen terwijl ze geen appel zijn.’Een wake-up-call, deze boodschap, voor mij ….

Querido, 2017
256 pagina’s
ISBN 9789021407722 

(Visited 30 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *