In het niets – Christian White

De beschrijving van de vieze, vervuilde omgeving, gecombineerd met de verstikkende atmosfeer van het eng-fanatiek religieuze Amerikaanse stadje Manson in 1990 is zo realistisch dat ik er fysiek van walg en het maar nauwelijks volhoud om die gedeeltes te lezen. Het contrast met het frissere, schonere Melbourne in het heden, 30 jaar later, kan bijna niet groter zijn.

In het niets

De kleine Sammy Went verdween uit haar huis in Manson, Kentucky – een gebeurtenis die haar familie kapotmaakte en de zwaar religieuze gemeenschap van het stadje uit elkaar dreef.
Kim Leamy, een Australische fotografe, wordt benaderd door een vreemdeling. Hij zet haar wereld op zijn kop wanneer hij beweert dat zij de gekidnapte Sammy is, en dat haar leven zoals ze dat kent is gebaseerd op leugens.
Op zoek naar antwoorden reist Kim naar het afgelegen stadje waar Sammy geboren werd. Maar hoe dieper ze in haar familiegeschiedenis graaft, hoe meer geheimen ze ontdekt. Ze komt langzaam dichter bij de ontknoping van het trauma uit haar donkere, vroegste jeugd.

Het verhaal van toen en dat van nu wisselen elkaar af en zo maak ik kennis met de personages rond Sammy in de tijd dat zij verdween en met Kim in Melbourne, die de mededeling krijgt die haar leven totaal op haar kop zet.
De karakters zijn prachtig neergezet, de hoofdstukken eindigen altijd met een verleidelijke, soms verbijsterende cliffhanger waardoor je nooit kan stoppen met lezen en steeds maar door wilt gaan.

Het boek draait niet om de vraag of Kim Sammy is, maar om wat er destijds gebeurd is. Wie heeft de hand gehad in haar verdwijning?
We zijn getuige van een uiteenvallende familie, gezinsleden die niet meer in staat zijn elkaar te bereiken en hun eigen pad volgen. De troosteloze, wanhopige figuren spreken erg tot de verbeelding.  In het nu speelt de vrees van Kim een grote rol, de vrees om haar familie kwijt te raken omdat ze mogelijk een andere terugvindt. Ook een strijd die zij voornamelijk in zichzelf voert.
Het verhaal kabbelt door, tot een geheel onverwachte wending zich aandient, die ik niet zag aankomen en die de verhalen bij elkaar brengt. De verrassende switches daarna benemen me steeds de adem, maar ontknoping is nog vele malen dramatischer.

Een geweldig debuut. 

Bruna, 2019

400 pagina’s

(Visited 4 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *