De tiende cirkel – Jodi Picoult

Een hypnotiserende roman over een wanhopig jong meisje en de vader die probeert haar te redden. Met verbluffende tekeningen waarin de rauwe pijn van dit gezin treffend wordt uitgedrukt.

We kennen Jodi Picoult als een auteur die zware thema’s niet schuwt. Ook in dit boek spelen onderwerpen als zelfmoord, drugs en zelfverminking een rol. Zet daarbij leugens, overspel en jeugdtrauma  en er en er ontstaat een verhaal waar Picoult als geen ander raad mee weet.

Het is boeiend beschreven hoe de leden van een gezin wanhopig van elkaar wegdrijven en er apart van elkaar alles aan willen doen om het gezin te redden.

Hoe ver ga je om je geliefden te beschermen?

De tiende cirkel

Trixie Stone is veertien en voor de eerste keer verliefd. Ze is mooi, populair en de oogappel van haar vader, Daniel Stone. Door een daad van geweld wordt haar wereld op zijn kop gezet. Opeens lijkt alles waar Trixie in geloofde – haar familie en zichzelf – een leugen. Kan de jongen die eens Trixies gezicht deed oplichten als hij aan de deur kwam degene zijn geweest die voor altijd een eind aan haar jeugd heeft gemaakt?

Trixie zegt dat hij dat heeft gedaan en dat is genoeg om Daniel, een man met een verleden dat hij zelfs voor zijn gezin verborgen houdt, een reis naar de hel te laten maken – en terug – om zijn dochter te beschermen.

 

Wat is er gebeurd met Daniel, in zijn jeugd bij de Eskimo’s in Alaska? Wat betekent het Eskimo-bijgeloof/folklore over het veranderen in een beest van mensen? Door het boek heen staat een (wel enigszins lastig te volgen) stripverhaal, getekend door Daniel, over een vader die zijn dochter zoekt in de hel. Daarbij speelt ook de Goddelijke Comedie van Dante met de 9 cirkels van de hel een grote rol.

Intussen is Trixie de wanhoop nabij. Wie spreekt nou de waarheid en wie liegt? Zij, of Jason, het aanstormend talent op ijshockegebied? Wie liegt vooral tegen zichzelf? Dan is er ook nog de inspecteur met zijn eigen pijnlijke verleden.

Kortom, een wervelend boek, dat tot het einde spannend blijft. En dan blijkt dat wij als lezer weten wat er gebeurd is, maar de politie nog niet….

House of Books, 2006

379 pagina’s

9789044316629

(Visited 89 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *