Kwetsbaar – Tatiana de Rosnay

De wanhoop, de onmacht van een moeder. Schrijnend om ervan getuige te zijn hoe Justine helemaal vervreemdt van haar omgeving, een soort verbaasde toeschouwer wordt van haar eigen leven. De Rosnay ’s rustige en beschouwende schrijfstijl met lange, melodieuze zinnen, zuigt me helemaal in de gevoelswereld van Justine, de verschrikkelijke situatie waar zij in beland is en de beweegredenen die haar ertoe zetten te doen wat zij doet.

 

Kwetsbaar (Moka)

Op een middag in Parijs wordt Justines dertienjarige zoon Malcolm geschept door een auto. De bestuurder van de auto rijdt door, alleen een buschauffeur heeft een glimp opgevangen van het kenteken. Malcolm wordt in allerijl naar het ziekenhuis gebracht en raakt in coma.

Justine is vertaalster en getrouwd met de Engelse architect Andrew en behalve Malcolm hebben ze nog een dochter, de negenjarige Georgia. Na het ongeluk raken Andrew en Justine van elkaar verwijderd: hij vertrouwt op het politie-onderzoek en probeert het normale leven door te laten gaan, zij raakt totaal ontregeld en gaat zelf op onderzoek uit. Via een tip van een politieman komt Justine op het spoor van Eva, moeder van een autistische zoon en eigenaresse van een schoonheidssalon in Biarritz. Justine zoekt haar op, confronteert haat met het drama en ontdekt de pijnlijke waarheid achter Malcolms ongeluk.

Kwetsbaar is een ontroerend en spannend verhaal waarin De Rosnay met warmte en humor de tekortkomingen schetst van menselijke relaties in een wereld die draait om hoop en verlangens.

Naarmate het verhaal vordert, komen er allerlei mogelijke plotwendingen in mij op, allerlei mogelijkheden hoe dit verhaal zou kunnen lopen. Wie een dubbele agenda heeft, wie niet is wat hij lijkt. Maar ik vraag me af welke moeder uiteindelijk het grootste slachtoffer is….

Wel jammer dat de boektitel vrij vertaald is. Oorspronkelijk is het Moka. En dat is niet voor niets. De Nederlandse titel is veel minder typerend. Dit gebeurt naar mijn smaak veel te vaak.

Artemis & CO, 2010
246 pagina’s
ISBN 9789047201625

(Visited 17 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *