Laatste leugen – Mary Kubica

Ik ben fan van deze schrijfster. Haar fijne schrijfstijl, onverwachte plotwendingen, mooie karakters en verbluffende ontknopingen… Ik verheugde me op dit nieuwe boek van haar. En ja hoor. Ik zat er direct middenin. 

Laatste leugen

Clara’s wereld stort in wanneer haar echtgenoot Nick en hun vierjarige dochtertje Maisie betrokken raken bij een botsing. Maisie overleeft het gelukkig, maar Nick overlijdt. Wanneer Maisie nachtmerries krijgt over een enge man en een zwarte auto begint Clara te vermoeden dat iemand het op Nick voorzien had. Volgens de politie is ze getraumatiseerd door het verlies, maar Clara kan haar gevoelens niet negeren en gaat zelf op onderzoek uit. Ze raakt er steeds meer van overtuigd dat Nicks dood niet zomaar een ongeluk was, en laat zich door niets en niemand tegenhouden om achter de waarheid te komen. Maar soms kun je maar beter niet alles willen weten…

Het verhaal wordt vanuit wisselend perspectief verteld. Door Clara in het heden, vanaf de dag van het ongeluk, en de daar naartoe leidende periode door Nick. Dan blijkt hoe weinig Clara van haar man weet. En op dat moment weten de lezers ook veel meer dan zij, wat een extra dimensie toevoegt.
Kubica beschrijft prachtig Clara’s wanhoop, verdriet, onmacht en angst die haar door het lijf gieren, haar nog onstabiele lichaam dat pas een paar dagen geleden bevallen was van haar tweede kind. Hoe de aanvankelijke boosheid om het roekeloze rijgedrag van Nick zich mengt met haar verdriet en langzaam verandert als ze er steeds meer van overtuigd is dat er een luchtje zit aan het ongeluk.

Uit Nicks’ stukken blijkt hoe zorgzaam hij was, dol op zijn gezin, maar steeds meer grote geheimen bewaart. Zijn toon wordt steeds wanhopiger als hij geen uitweg ziet om zijn bedrijf en gezin te redden.

Kubica’s fijnzinnige, diepgaande schrijfstijl maakt het verhaal heel realistisch. Zij neemt alle tijd in haar beschrijvingen, haar timing is ongeëvenaard. Hiermee bouwt zij stapje voor stapje de spanning op. Ik leef mee met de  laatste zware loodjes van de zwangerschap, het slaapgebrek, de totale vermoeidheid terwijl er ook nog de vierjarige Maisie ronddartelt.  De wanhoop van zowel Nick als Clara springt je  tegemoet.

In Clara’s doodvermoeide, verhitte, wanhopige brein speelt zich de een na de andere verklaring af die het verhaal uiteindelijk leiden naar een zinderende ontknoping, die zowel onthutsend is als onverwacht.

De hoofdletter R staat elke keer in spiegelbeeld in de titels van de hoofdstukken, een grapje dat ook gebruikt wordt in Kubica’s andere boeken. Ik moet erom glimlachen. Het voelt gelijk vertrouwd.

Ja. Ik ben groot fan van de boeken van Mary Kubica.

HarperCollins, 2018
352 pagina’s
Typefout in de titel op de rug van het boek: ’
Laatse leugen’ …..(Visited 6 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *