Onder de Italiaanse zon – Santa Montefiore

Heerlijk. Ik waan mij in Toscane, ik ruik de rozemarijn en de tijm en voel de warme zon op mijn huid…. Santa Montefiore heeft een bloemrijke schrijfstijl, die je helemaal in het verhaal trekt. Zo ga je mee naar het Italië van de jaren ’50, en word je deelgenoot van het geheim van Gracie, het geheim dat langzaam duidelijk wordt, ook voor haar kleindochter, die net als de rest van de familie van niets wist.

Er is veel aandacht voor het Italiaanse landschap, het Italiaanse eten en de wereld van de schilderkunst, ja, óók de duistere achterkant daarvan. Al deze prachtig beschreven zaken vormen de achtergrond van het verrassende verhaal dat afwisselend vanuit het heden, en met flash-backs naar de jaren ‘50 en ’60 verteld wordt.

Er is naar mijn smaak maar één storend element en dat behelst niet eens het oorspronkelijke boek, maar de Nederlandse vertaling. In het Engels maakt het geen verschil, maar in het Nederlands wel: Gracie wordt voortdurend met ‘u’ aangesproken door haar kleindochter. OK, niet elke Nederlander tutoyeert zijn (groot)ouders, maar het komt wat formeel en afstandelijk over, terwijl het over een vertrouwelijk contact tussen de twee vrouwen gaat. Ik vind dat jammer.

ONder de Italiaanse zon 

Als de achtenzestigjarige weduwe Gracie een advertentie voor een kookcursus in een Toscaans castello ziet, boekt ze de reis zonder aarzelen. Iedereen in het gehucht in Devon waar ze woont is stomverbaasd: Gracie is al veertig jaar haar dorp amper uit geweest. Vooral haar dochter Carina kan haar oren nauwelijks geloven. Om een oogje in het zeil te houden besluit ze mee te gaan, en ze neemt haar eigen zeventienjarige dochter ook mee.

De drie vrouwen reizen naar het adembenemend mooie stadje Colladoro, waar de mensenschuwe graaf Tancredi Bassanelli om financiële redenen zijn kasteeldeuren heeft geopend voor betalende gasten. Maar Gracie draagt een geheim met zich mee. Een geheim dat zelfs haar dochter niet kent en dat alles te maken heeft met haar impulsieve besluit om naar Italië af te reizen. Terwijl ze zich onderdompelt in herinneringen – aan de liefde die ze verloor en aan de tragedie die haar deed terugkeren naar Engeland – ziet ze dat de magie van Toscane haar dochter en kleindochter ook niet onberoerd laat. Zo herontdekken ze de liefde, voor elkaar, voor het goede leven, en voor die ene…

Een feel-good roman, voor een grote doelgroep van vooral vrouwen, denk ik. Gemakkelijk leesbaar, heerlijk om bij te ontspannen of om mee te nemen op vakantie. Naar Toscane, bijvoorbeeld.

Boekerij, 2018
400 pagina’s
ISBN 9789022574676 

(Visited 26 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *