Rattenvanger – Inger Frimansson

Wat de psyche met een mens doet als hij onverwacht in een traumatische situatie terechtkomt…. Dit is geen thriller met familiegeheimen of dode mensen, nee, het gaat om psychologische krachtmeting. Oorlogvoering. Dat maakt het niet minder spannend, integendeel. Een waarlijk psychologische (of literaire, zoals op de kaft staat) thriller. Ik geniet van dit soort boeken. Mensen blijken uit zelfbescherming, uit vergelding in staat tot ook voor henzelf volkomen onverwachte daden. Aangezet door onverwachte omstandigheden, door toeval eigenlijk, in ieder geval zonder vooropgezet plan.

Rattenvanger

Uitgever Titus Bruhn heeft jaren geleden zijn vrouw Rose verlaten voor een andere vrouw, Ingrid. Nu hij ernstig ziek is, wil hij Rose weer zien en haar om vergeving vragen. Zij reageert niet op zijn telefoontjes, waarop hij Ingrid smeekt bij haar langs te gaan en haar te vragen om hem te bezoeken.
Sinds de breuk met Titus leidt Rose een geïsoleerd leven in een afgelegen gebied. Haar enige gezelschap bestaat uit een paar ratten, die ze tam probeert
te maken. Ze zit niet te wachten op visite, en al helemaal niet van de vrouw die haar relatie om zeep heeft geholpen. Het bezoek van Ingrid loopt dan ook totaal uit de hand en Rose kan de gebeurtenissen niet meer ongedaan maken…

Gebeurtenissen met onomkeerbare gevolgen. Bijna… En dat laatste zorgt ervoor dat er nog van alles aan het voorstellingsvermogen van de lezer overgelaten wordt.

Inger Frimansson was voor mij een onbekende Zweedse auteur, maar absoluut een ontdekking. Ik ben nieuwsgierig geworden naar haar andere boeken!

Anthos

364 pagina’s 

ISBN 9789041417527

(Visited 27 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *