Sapiens – Yuval Noah Harari

Wat een ongelofelijk boeiend boek. Het is ook zo fijn geschreven, het leest als een trein en als een spannende roman met een geweldige opbouw in de verhalen.
Ik zat er meteen diep in en had veel rakingspunten in het deel over de imaginaire orde, omdat dit precies is wat mij vaak dwarszit, waar ik tegenaanloop en wat nu eindelijk benoemd wordt, een naam krijgt. Ik ben blij, er gaat een wereld voor me open! (Of stap ik nu in een alternatieve imaginaire orde…?)

Sapiens
Een kleine geschiedenis van de mensheid

Honderdduizend jaar geleden waren er wel zes verschillende menssoorten. Nu is er maar één soort over, en dat zijn wij. Homo sapiens. Hoe komt het dat alleen wij zijn overgebleven? Hoe kwamen onze voorvaderen op het idee om steden en zelfs koninkrijken te stichten? Waarom gingen we in goden geloven, maar ook in natiestaten, en in bedrijven. Waarom vertrouwen we op geld, boeken en wetten? En hoe zal onze wereld er in de toekomst uitzien?
In Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met een raadselachtig fenomeen: de mens.

Prachtig, fascinerend, en aan de andere kant ontluisterend en beangstigend. Sapiens  heeft wel wat aangericht op deze planeet en is daar al heel vroeg mee begonnen. Harari heeft een heel aangename, nuchtere schrijfstijl, die soms misschien wat hard kan overkomen, ook omdat het verhaal gespeend is van alle sentimentaliteit; maar ook groot relativeringsvermogen, filosofische uitwijdingen maar altijd de helikopterview behoudend, vaak met een vleug humor. Heel overtuigend.

In deel drie had ik het even wat moeilijker, omdat je echt met je kop erbij moet blijven. Elk woord in elke zin is belangrijk en moet tot je doorgedrongen zijn als je de verhaal wil blijven volgen. Dus las is veel alinea’s nog eens over voordat ik verder kon. Dit betekent niet dat het minder interessant was. De materie is dermate boeiend dat de wil om erbij te blijvend niet afzwakt.

De hoofdstukken over kapitalisme en ontdekkingsreizigers lezen als een (jongens)avonturenroman, maar bij de laatste delen met het oog op de toekomst – of het verdwijnen – van Sapiens ben ik er weer helemaal bij. Ik kan het schokkend noemen, een wake-up-call; ik vraag me wel af waar sapiens in ’s hemelsnaam (hemel: ook een imaginaire werkelijkheid?) mee bezig is…… Ik zal nog heel veel over dot boek nadenken. 

Eigenlijk zou iedere Sapiens dit met plaatsvervangende schaamte moeten lezen, en dan ook de huidige wereldleiders. Dit boek zou de Sapiens van de hoogmoed af kunnen helpen. Een eye-opener.

Hulde overigens voor de vertalers van dit magistrale boek.

Thomas Rap, 2017
461 pagina’s
ISBN 9789400407930 

(Visited 34 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *