Moederziel – Sophie Hannah

Een uitstekend boek weer van Sophie Hannah, zeer spannend geschreven. Het verhaal neemt een paar verbijsterende wendingen, zelfs als de zaak opgelost is (dachten we), heeft het nog wat verrassingen in petto.
Naast de hoofdlijn is ook het leven van rechercheur Simon Waterhouse erin verweven, inclusief zijn moeizame relatie met Charlie Zailer. Hier en daar denk ik dat het verhaal wel iets korter had gekund, zonder dat dit de plot of de intriges tekort zou hebben gedaan. Sommige passages zijn iets te langdradig naar mijn smaak, wordt er teveel uitgeweid over gedachtenspinsels.

Hierbij gaat het voornamelijk om het wel en wee van de leden van het politiekorps. Leuk om die karakters te leren kennen met al hun eigenaardigheden, maar het hoeft niet zo uitgesponnen te worden. Dat voegt te weinig toe aan het verhaal. Ik ontdekte dat ik bepaalde passages rustig had kunnen overslaan en dan niets gemist zou hebben.

Moederziel

Sally Thorning, een moeder met een fulltime baan, ziet op televisie het bericht over de moord op Geraldine Bretherick en diens dochtertje Lucy. Ze schrikt enorm, want met Mark Bretherick heeft ze een jaar geleden een korte affaire gehad. Alles klopt – de namen, woonplaats en Marks baan. Alles…. behalve zijn gezicht. Want Sally heeft de man, die als Mark Bretherick op de tv verschijnt, nog nooit gezien. Tegen haar man kan Sally niets zeggen. Ze besluit de politie een anonieme tip te geven. Maar daarmee is haar betrokkenheid nog lang niet voorbij.

Rechercheur Simon Waterhouse is betrokken bij de zaak. Hij gelooft niet dat er sprake is van gezinsdoding, zoals een deskundige beweert. Sally wil de politie anoniem helpen, maar zij werkt zichzelf hiermee behoorlijk in de nesten.

De titel – Moederziel – zegt al iets over het thema. Het verhaal is zeer zeker een portret van het moederschap. De ene moeder is de andere ook niet. Daarnaast is er de helft van de uitdrukking ‘moederziel alleen’.

Angstaanjagend wat er in een moeder omgaat en wat er dan kan gebeuren….

De Kern, juli 2009
432 pagina’s
ISBN 9789032511319

(Visited 30 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *