We moeten het even over Kevin hebben – Lionel Shriver

Het onvermogen van een vrouw om van haar kind te houden. Haar schuldgevoel is schrijnend, het onbegrip en ongeloof van haar partner ook. Een prachtig geschreven verhaal over onmacht, eenzaamheid en afwijzing, dat bijzonder goed is opgebouwd en steeds uitnodigt tot verder lezen. De vorm van het verhaal in briefvorm – geen briefwisseling, omdat het eenzijdig blijft, als een monoloog – is een vondst. Eva probeert wanhopig haar man te bereiken, te overtuigen, naast zich te krijgen in plaats van tegenover haar. Hoe schrijnend is het als dat niet lukt. Eva’s wanhoop en ook haar woede gieren haar pen uit. En hoe kan een moeder-zoonrelatie zo vreselijk mislukken? Lees meer “We moeten het even over Kevin hebben – Lionel Shriver”

Beautiful Liars – Isabel Ashdown

Het houdt me helemaal in de ban. Aan de ene kant de speurtocht naar de waarheid met tegelijkertijd de misleiding, voortkomend uit zucht naar avontuur, naar erbij willen horen, naar contact. Maar dan nemen de gebeurtenissen een heel andere loop en lijkt het erop dat het allemaal anders zit. 

Ook is het een verhaal over een tragische eenzaamheid, onvoorstelbaar bedrog en misleiding. Ongelofelijk wat er dan kan gebeuren.Lees meer “Beautiful Liars – Isabel Ashdown”

In tweestrijd – Jenna Blum

Jenna Blum ken ik tot nu toe alleen als  schrijfster van boeken die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben (Het familieportret en Verloren familie). Dit boek is wel heel anders, handelend in de wereld van de tornadojagers in de USA. Tegelijkertijd spelen families, familierelaties en ook een angstaanjagende gebeurtenis in het verleden een grote rol. En dat is voor Blum bekend terrein.
Lees meer “In tweestrijd – Jenna Blum”

Find me – J.S. Monroe

Ik hou van boeken met meerdere verhaallijnen en dit is er een. De wanhopige zoektocht van Jar is heel mooi verweven met het dagboek van Rosa. En dat de dagboekfragmenten niet chronologisch weergegeven zijn, maakt het nog spannender.

Lees meer “Find me – J.S. Monroe”

Arrowood – Laura McHugh

Het duurt even voordat het verhaal op gang komt. Na lange beschrijvingen en wat flash-backs komt er in hoofdstuk 3 vaart in. En dan ben ik ook gelijk geïnteresseerd, dan wil ik weten wat er aan de hand is. Dan toont Laura McHugh ook haar talent om bijna achteloos plotseling belangrijke informatie weg te geven waardoor het verhaal in een ander licht komt te staan en waardoor ik bepaalde (re)acties van Arden ineens kan begrijpen. Maar tegelijkertijd ontstaan nieuwe vragen, waardoor ik steeds wil blijven doorlezen…Lees meer “Arrowood – Laura McHugh”

Gebroken – B.A. Paris

Wat is psychische manipulatie toch vreselijk. Eigenlijk is het psychisch geweld. Je kunt daar echt helemaal aan onderdoor gaan. En als je aan jezelf twijfelt, wie kun je dan nog vertrouwen?

Ik dacht aan het begin van het boek al te weten wie dit allemaal veroorzaakt. Maar waarom zou iemand zoiets doen?
Toen kwam het middenstuk van het boek, dat redelijk lang is en waarvan ik me kan voorstellen dat er lezers zijn die afhaken, het te langdradig, saai zelfs, vinden. Maar er gebeurt van alles en de spanning is te snijden.Lees meer “Gebroken – B.A. Paris”

Dochter – Rosemund Lupton

Ik kan helemaal meeleven met de lange, helse, ijskoude, spekgladde, gevaarlijke, donkere rit naar het noorde van Alaska; het blijft overal spannend en hoe vaak ik niet denk: hou op! Ga terug! Doodeng en levensgevaarlijk! De koppigheid en standvastigheid van Yasmin en het grenzeloze vertrouwen van haar en Ruby in Matt en hun onwankelbare geloof dat hij nog leeft is hun enige drijfveer om niet op te geven. Het verhaal wordt afwisselend vanuit de dove, tienjarige Ruby in de ik-vorm, vanuit Yasmin – maar dan in de 3e persoon enkelvoud – verteld, en met stukken vanuit anderen. Hierdoor krijgt het veel extra dimensies.Lees meer “Dochter – Rosemund Lupton”

De verdenking – Michael Robotham

Vorig jaar las ik één van Robothams latere boeken (Verwachting). Met dit nog tamelijk vers in het geheugen begon ik vol verwachting aan zijn bejubelde debuut De verdenking uit 2007 en het viel me tegen, in eerste instantie. Regelmatig vond ik dat er te veel werd uitgesponnen op details, en van de schijfstijl werd ik ook vaak niet heel blij. Maar dit veranderde zeer plotseling na ongeveer 200 pagina’s, bij het slot van deel 1. Ineens veerde ik overeind. Want wat is hier eigenlijk precies aan de hand?
Waar ben ik als lezer in slaap De gesust, wat is er onder mijn ogen gebeurd? Nu wil ik alleen maar vérder lezen!Lees meer “De verdenking – Michael Robotham”

Ik nog wel van jou – Elke Geurts

Pijnlijk, rauw liefdesverdriet. Als de man geen liefde meer voelt en de vrouw wel…
Hij wil haar verlaten na een relatie van 24 jaar met de boodschap dat hij haar gewoon niet meer wil. Door de dubbele boodschappen die zij gedurende een jaar van hem krijgt, ontstaat  er veel onduidelijkheid waardoor zij toch hoop blijft houden dat alles weer goed komt. Ze kan niet geloven dat dit niet zo zou zijn.
De vernietigende kracht van slechte communicatie, besluiteloosheid, het leed dat  mensen elkaar kunnen aandoen terwijl zij zo dicht bij elkaar hebben gestaan, Lees meer “Ik nog wel van jou – Elke Geurts”

Sapiens – Yuval Noah Harari

Wat een ongelofelijk boeiend boek. Het is ook zo fijn geschreven, het leest als een trein en als een spannende roman met een geweldige opbouw in de verhalen.
Ik zat er meteen diep in en had veel rakingspunten in het deel over de imaginaire orde, omdat dit precies is wat mij vaak dwarszit, waar ik tegenaanloop en wat nu eindelijk benoemd wordt, een naam krijgt. Ik ben blij, er gaat een wereld voor me open! (Of stap ik nu in een alternatieve imaginaire orde…?)

Lees meer “Sapiens – Yuval Noah Harari”

Soms lieg ik – Alice Feeney

Mijn hemel. Wat een twist zit er in dit verhaal. Met open mond zit ik nog bij te komen. Ongelofelijk. Ik heb hele stukken twee keer gelezen om te kijken of ik het nou goed begrijp. Het duurde ook even voordat ik gewend was aan de nieuwe werkelijkheid die zich had aangediend.
Mijn hemel. Wat een bizar goed verhaal. Maar we zijn er nog niet, de twist wordt nog ingehaald. Na de allerlaatste alinea blijf ik lang, heel lang zitten, in volslagen verbijstering. Dit kan namelijk niet.
Wat is er gebeurd? Wat betekent dit? We weten het niet. Lees meer “Soms lieg ik – Alice Feeney”

De kinderen van het paradijs – Marianne Frederiksson

Trilogie met Het boek Eva (1980), Het boek Kaïn (1981) en Norea, dochter van Eva (1983).

Het doet me even denken aan de fascinerende Aardkinderen-serie van Jean Auel, waar het meisje Ayla duidelijk afwijkt van de Stam waar zij grootgebracht wordt. Zij heeft namelijk ook de nieuwe mensheid in zich. Net als Eva, die de stam waar zij is opgegroeid (in het Paradijs) weer ziet en herinnert. Zijzelf is eruit ontsnapt en weggelopen, met Adam. Maar hier houdt de vergelijking op.

Lees meer “De kinderen van het paradijs – Marianne Frederiksson”

Die laatste zomer – Tatiana de Rosnay

Wat vanaf pagina 1 overheerst is somberheid. Teleurstelling in het leven, dat nu zwaar is en eenzaam. Somberheid, weemoed en veel dood. Terugverlangend naar de jeugdjaren, waarin alles makkelijker was. Tegelijkertijd groeit het besef dat ook toen niet alles goed was. Er waren geheimen; er zijn dingen gebeurd die absoluut stilgehouden moesten worden.
Het verhaal bevat wel veel losse eindjes in de zin van gebeurtenissen die op zich afgerond zijn, maar losstaan de eigenlijke verhaallijn, dus in principe ook gemist kunnen worden. Lees meer “Die laatste zomer – Tatiana de Rosnay”

Jeugdzonde – Almar Otten

Almar Otten heeft zich grondig verdiept in de achtergrond van dit verhaal. Spinoza, Van Vloten, het verstikte leven door godsdienst, alles is zeer goed onderbouwd en komt daardoor ook heel geloofwaardig over. Hulde!

Een goed uitgewerkt plot, waar met een gestage spanningsboog naar toegewerkt wordt, en waar de lezer vanuit een helicopterview in eerste instantie meer weet dan de hoofdpersonen. Dit maakt dat ik als lezer Lineke op bepaalde momenten wel een waarschuwing wil toeschreeuwen… Maar zij is sterk en standvastig, doet wat zij wil doen en is daar niet van af te brengen. Lees meer “Jeugdzonde – Almar Otten”

The music shop – Rachel Joyce

Wat een hartverwarmend verhaal, en met veel humor en compassie geschreven. Zeer feel-good, je kunt niet anders dan helemaal meeleven met de wereldvreemde, eigenzinnige, verlegen Frank en zijn unieke talent, waarmee hij de hele wereld wel zou willen helpen, zijn onmacht als hij juist bij Ilse niets ‘hoort’…
Gaandeweg wordt steeds duidelijker wat de achtergrond is van Franks bindingsangst en zijn passie voor het beleven en voelen van muziek.
Een verhaal over  liefde, vriendschap en verraad.

Lees meer “The music shop – Rachel Joyce”