Verwachting – Michael Robotham

Hoe groot is haar verlangen?
Agatha en Meg kennen elkaar niet. In de loop van het boek ontmoeten ze elkaar wel, maar het blijft bij één keer. Het blijft oppervlakkig en er ontstaat niet echt een vriendschap. Dit komt natuurlijk ook door de geheime agenda van Agatha en haar gluurderachtige activiteiten naar Megs leven. Als het zo uitkomt, pretendeert zij zelfs deel uit te maken van dit leven. Pas later komen we erachter dat er dingen helemaal niet kloppen, eigenlijk is het onvoorstelbaar wat er aan de hand is.

Verwachting (The secret she keeps)

Het leven dat ze wil, is niet van haar.
Agatha en Meghan zijn allebei zwanger en leven in dezelfde stad. Maar dat is dan ook het enige dat hen bindt. Meghan leidt haar perfecte leven met liefhebbende man en prachtige kinderen, terwijl Agatha na een zware werkdag wanhopig bij de telefoon zit te wachten op een berichtje van haar vriend, de vader van haar aanstaande kind.
Toch worden de beide vrouwen vriendinnen en steunen ze elkaar tijdens hun zwangerschap. Terwijl Agatha een leven verzint dat mooier is dan de werkelijkheid, is ook Meghan niet zo perfect als ze lijkt; ze probeert zaken geheim te houden voor haar man. Al snel zullen de levens van de twee vrouwen op een gevaarlijke manier met elkaar verknoopt raken, tot er geen weg terug meer is.

Bij beide vrouwen onthullen zich verrassingen. Niets ligt voor de hand, elke keer blijkt er méér aan de hand te zijn. Zij blijven raadsels voor de lezer, hun motieven vaak nog duister: een geheim, of het willen ontkennen of vergeten van pijnlijke, nog steeds vretende voorvallen uit het verleden. Net als de slang die zich in Agatha’s lichaam nestelt en een naar, treiterige tweede stemmetje wordt (haar geweten?), kruipt het verleden van beide vrouwen zich op prachtige wijze door het verhaal. Op onverwachte momenten komen er stukjes informatie vrij, maar helemaal ingebed in het verhaal dat in het heden speelt.

Hoe groot moet haar wanhoop zijn, dat het niet bij de wanhoop blijft, maar dat ze daadwerkelijk haar leven verzint en in elkaar zet?
Hoe groot is haar afgunst?
Hoe groot is haar verlangen?
Tot wat zal zij in staat zijn?
De schrijver slaagt erin dat je dóór wil lezen, verder,….. tot het einde dat waarschijnlijk toch niemand in de gaten heeft gehad.

Dat de schrijver een man is, maakt het naar mijn mening nog indrukwekkender. Hoe goed kan hij zich inleven in het binnenste van een vrouw, als het gaat om het krijgen van kinderen, het mislukken daarin, het moederschap. Hij komt tot de diepste krochten  van de belevingswereld van een vrouw. Heel bijzonder!

En wat zien we nou eigelijk op de kaft?

Cargo, 2017
416 pagina’s
ISBN 9789023489009

(Visited 19 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *