Vlak voordat ik stierf – S.K. Tremayne

Het duistere, mystieke, mistige Dartmoor, met de eeuwenoude legendes, heksen, duivels, geesten en steencirkels, ze zijn nooit echt weggeweest in het dagelijks leven van de families die er al generaties lang wonen.

De beklemmende sfeer van de schemering in het moerasgebied is zo overtuigend beschreven dat het me echt bij de keel  grijpt.

 

Vlak voordat ik stierf

Het was maar een klein stukje ijs. Gewoon wat botte pech. Maar het was genoeg om Kath Redway, die met haar auto zo het meer van het prachtige Dartmoor National Park in draaide, bijna te doen verongelukken.

Als door een wonder komt ze met de schrik, en een paar blauwe plekken, vrij. Ondanks haar geheugenverlies en de shock waarin ze verkeert is Kath blij dat ze weer terug is in de afgelegen boerderij waar ze woont met haar knappe man Adam en haar verlegen, maar zeer intelligente dochter Lyla.
Ze leeft!
Haar gezin is echter verre van opgelucht. Haar man gedraagt zich koeltjes tegen haar, of ronduit boos. Haar dagdromende dochter begint vreemde taal uit te slaan, en houdt niet op over een “man op de hei’. Wanneer ze steeds meer gefragmenteerde, maar ijzingwekkende herinneringen terugkrijgt, realiseert Kath zich dat  haar “ongeluk’ helemaal geen ongeluk was. Met dat besef stort ze in en vervalt haar leven tot een duistere wereld van angst en dreiging.

Kath en Adam zitten allebei gevangen in zichzelf. Ze zijn niet meer in staat elkaar te vertrouwen. Als  kat-en-muis draaien ze om elkaar heen. Doordat de hoofdstukken afwisselend perspectief hebben, word je door beiden deelgenoot gemaakt van de innerlijke strijd en twijfels. Zelfs zodanig dat ik de neiging krijg om ze even wakker te schudden….

Het menselijk geheugen is nog steeds een raadsel, ondanks alle wetenschap. Hoe het je parten kan spelen!
Een vergelijkbaar thema speelt in Onvergetelijk van Liane Moriarty, maar hier, in Vlak voordat ik stierf, is het zo veel angstaanjagendrer…

S.K. Tremayne is een pseudoniem van de Britse bestsellerauteur Sean Thomas, die ook schrijft onder de naam Tom Knox.

Prometheus, 2018
336 pagina’s
ISBN 9789044635485

Nog een boek in een vergelijkbaar duister, mystiek, mistig Brits moeraslandschap?
Lees dan Rusteloos land, van Belinda Bauer. Dan ben je in Exmoor …

(Visited 29 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *