We moeten het even over Kevin hebben – Lionel Shriver

Het onvermogen van een vrouw om van haar kind te houden. Haar schuldgevoel is schrijnend, het onbegrip en ongeloof van haar partner ook. Een prachtig geschreven verhaal over onmacht, eenzaamheid en afwijzing, dat bijzonder goed is opgebouwd en steeds uitnodigt tot verder lezen. De vorm van het verhaal in briefvorm – geen briefwisseling, omdat het eenzijdig blijft, als een monoloog – is een vondst. Eva probeert wanhopig haar man te bereiken, te overtuigen, naast zich te krijgen in plaats van tegenover haar. Hoe schrijnend is het als dat niet lukt. Eva’s wanhoop en ook haar woede gieren haar pen uit. En hoe kan een moeder-zoonrelatie zo vreselijk mislukken?

We moeten het even over Kevin hebben

Die ene donderdag, waarop haar zoon een aantal medescholieren vermoordt, kan nooit meer worden teruggedraaid. Is het de schuld van de moeder, doordat ze nooit echt van haar zoon gehouden heeft? Is het de schuld van de vader, die zijn zoon nooit wilde zien zoals hij werkelijk was? In brieven aan haar man – die afwisselend wanhopig en dan weer berustend, maar altijd pijnlijk eerlijk zijn -, probeert Eva Khatchadourian erachter te komen of zij aansprakelijk is voor die ene donderdag. Wanneer ging het fout?
De aangrijpende zoektocht van een moeder naar het antwoord op de vraag of het karakter van je kind is aangeboren of aangeleerd. Met dit actuele thema over massamoorden op middelbare scholen geeft Lionel Shriver een indringende en controversiële kijk in het gevoelsleven van de ouders van de dader.

 

Stukje bij beetje werkt Shriver toe naar bewuste dag, waarbij ze op een prachtige manier haar leven daarvóór en daarna in elkaar verweeft. Alsof die dramatische gebeurtenis nog niet genoeg is, wordt eveneens duidelijk dat er nog méér is. Ik kreeg een beetje mijn eigen vermoedens, maar het blijkt nog vele malen erger te zijn. Onbeschrijfelijk, onvoorstelbaar en afschuwelijk.

Als ik dan toch iets minder positiefs moet zegenden is het dat de hoofdstukken – de brieven dus – vrij lang zijn. ‘Even’ een hoofdstukje uitlezen is er niet bij.

Atlas Contact Uitgeverij, 2003
ISBN  9789025439958

(Visited 7 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *