Zeg dat je van mij bent – Elisabeth Norebäck

Wat doet het met een vrouw die haar kind kwijtraakt? Niet alleen kwijtraakt, maar het kind verdwijnt en ze komt er nooit achter wat ermee  gebeurd is? Dit verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van drie vrouwen: Stella, Isabelle en Kerstin en vanaf pagina één leeft het verhaal. Onmiddellijk word ik het trauma van Stella ingezogen.
Al heel snel ook merk ik dat er gebeurtenissen zijn geweest bij alle drie de vrouwen, die niet direct bekend zijn, maar waarvan de impact op hun dagelijks leven enorm is. Wat zijn dat voor gebeurtenissen? Wat drijft hen?

Elisabeth Norbäck houdt de spanning er voorlopig heerlijk in.

Zeg dat je van mij bent

Tijdens een vakantie twintig jaar geleden verdween Alice, de dochter van psychotherapeute Stella Widstrand, maar haar lichaam is nooit gevonden. Als op een dag een nieuwe cliënte zich bij haar praktijk meldt, weet Stella zeker dat deze Isabelle haar verdwenen dochter Alice is. Ze doet er alles aan om Isabelle ervan te overtuigen dat ze moeder en dochter zijn. Maar dit is niet de eerste keer dat Stella haar dochter ‘terugvindt’. De vorige keer dat dat gebeurde, werd ze gedwongen opgenomen in een kliniek.
Tegelijkertijd probeert iemand koste wat het kost te voorkomen dat Isabelle en zij een band krijgen. Langzaam maar zeker beginnen Stella en Isabelle te twijfelen aan hun herinneringen, hun geheugen en hun identiteit.
Hoe ver is Stella bereid te gaan om haar dochter terug te krijgen?

 

Ondanks alles zoeken Stella en Isabelle toenadering tot elkaar, maar ieder met haar eigen motieven. Tasten elkaar af, draaien omzichtig om elkaar heen, om er van elkaar achter te komen of elkaars beweegredenen en gedachten kloppen. Dit roept zoveel spanning op dat ik steeds geneigd ben om te gaan roepen. ’Vertél het! Vráág het dan!’
Het moment dat dit dan ook gebeurt, raakt Stella’s leven in een neerwaartse spiraal. Beangstigend is het hoe zij door onbekenden gemanipuleerd en bedreigd wordt en niemand haar gelooft. En wat voert de kwaadaardig overkomende, benauwende Kerstin in haar schild?

Vastgekluisterd aan mijn stoel in ieder geval, door de quasi achteloze in het verhaal geworpen opmerkingen, zodat ik het gevoel had constant achter mezelf aan te lopen, naar adem snakkend: Hè? Wat is er gebeurd? Wat heb ik gemist? Vervolgens wordt het later net zo achteloos en stukje bij beetje duidelijk.

Een angstaanjagend verhaal, prachtig opgebouwd en indringend, met veel diepgang verteld.

Prometheus, 2018
400 pagina’s
ISBN 9789044634860

(Visited 18 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *