Belofte maakt schuld – Sarah Pinborough

Het barst onmiddellijk van de suspense. Ik krijg het gevoel dat Lisa op springen staat, zo krampachtig wil ze haar verleden wegdrukken, verborgen houden voor haar dochter. Haar allesverzengende angst moet wel een oorsprong hebben in een drama, dat is duidelijk. Om ons dit duidelijk te maken, toont Pinborough ons af en toe flitsen van gebeurtenissen in het verleden, ze bouwt het verhaal fantastisch op.

Drie vrouwen, en een van hen leeft een leugen, maar alledrie hebben ze een geheim, dat ze angstvallig voor iedereen verborgen houden. Tot er iets gebeurt waardoor voor alledrie het leven een onverwachte wending neemt. 

Het eerste deel, waarin Lisa, Ava en Marilyn geïntroduceerd worden, worden de hoofdstukken door alledrie verteld, ook allemaal in de ik-vorm. Dat is wel eens verwarrend, je moet goed in de gaten houden wie er op dat moment aan het woord is. 

Het verhaal komt in stroomversnelling bij de overgang naar deel  twee, na een reusachtige cliffhanger, hoewel we als lezer nog steeds in onwetendheid gehouden worden en zo een achterstand hebben op de personages in het boek.

Pinborough schrijft geraffineerd. Ze voert ons langs de ellendige omstandigheden van Lisa’s jeugd, en ze laat ons steeds weer argeloos een verkeerde richting op denken, waardoor ik mezelf best slim ga vinden, om dan ineens op subtiele wijze met een grandioze plotwending op de proppen te komen. De plotwendingen duikelen over elkaar heen, zonder ook maar een beetje tijd te krijgen om op adem te komen.

Een boek dat geen moment verveelt, een geweldige verhaallijn heeft en veel onverwachte twist.

Des te betreurenswaardiger zijn de irritante foutjes die in de tekst zijn blijven staan, alsof er geen redacteur door de vertaling gegaan is. 

The House of Books, 2018

(Visited 2 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *