Het verhaal van het verloren kind – Elena Ferrante

De Napolitaanse romans, deel 4

De naam Lila verschijnt direct in de eerste zin en dat is het geval in elk boek van deze vierdelige serie. Lila beheerst Elena’s leven, tegen wil een dank. Haar vriendschap is in feite onvoorwaardelijk, nooit komt ze los van haar jeugdvriendin. Toch ziet ze Lila\’s ware karakter wel, ze noemt haar regelmatig  vals en gemeen en ze schets, steeds meer naarmate het verhaal vordert, haar het beeld van een excentrieke, eenzame vrouw die meestal hatelijk reageert. Terwijl Elena zelf altijd een pleaser blijft.

Lees meer “Het verhaal van het verloren kind – Elena Ferrante”
(Visited 5 times)
Leave a comment

Wie vlucht en wie blijft – Elena Ferrante

De Napolitaanse romans 3

Het ongemakkelijke gevoel bekruipt me gelijk bij het begin weer. Lilia en Elena kunnen niet zonder, maar ook niet met elkaar. Ze missen elkaar als ze elkaar uit het oog verliezen, maar ze zijn ongemakkelijk zodra ze elkaar weer treffen. Het is de rode draad in deze hele serie. Ferrante weet dit in haar schrijfstijl prachtig te treffen.

Lees meer “Wie vlucht en wie blijft – Elena Ferrante”
(Visited 4 times)
Leave a comment

De geniale vriendin – Elena Ferrante

Napolitaanse romans deel 1

Soms weet je na een of twee pagina’s al dat je de hele serie wilt gaan lezen. 
Ik had een tijdje geleden van deze Napolitaanse serie het eerste deel gekocht omdat ik na lang aarzelen toe wilde geven aan de type die erover ontstaan was, met het idee om te kijken wat ik ervan vond. Na twee pagina’s wist ik dus dat ik de hele serie wil. Ik ben fan.

Lees meer “De geniale vriendin – Elena Ferrante”
(Visited 3 times)
Leave a comment

Soms lieg ik – Alice Feeney

Mijn hemel. Wat een twist zit er in dit verhaal. Met open mond zit ik nog bij te komen. Ongelofelijk. Ik heb hele stukken twee keer gelezen om te kijken of ik het nou goed begrijp. Het duurde ook even voordat ik gewend was aan de nieuwe werkelijkheid die zich had aangediend.
Mijn hemel. Wat een bizar goed verhaal. Maar we zijn er nog niet, de twist wordt nog ingehaald. Na de allerlaatste alinea blijf ik lang, heel lang zitten, in volslagen verbijstering. Dit kan namelijk niet.
Wat is er gebeurd? Wat betekent dit? We weten het niet. Lees meer “Soms lieg ik – Alice Feeney”

(Visited 42 times)
Leave a comment