Ze zullen denken dat we engelen zijn – Bert Natter

Direct op de eerste pagina barst het los, de geldwagen die een ravage aanricht. We weten dan nog niets over Alfred, de ik-figuur en de hem onbekende vrouw, maar door middel van zijn schrijfstijl slaagt Bert Natter erin om meteen allerlei vragen over hen op te laten roepen. Wat is Alfred voor een figuur? Wat heeft hij meegemaakt waardoor hij is zoals hij is? Wie is Prunella eigenlijk? Intrigerend, en vanaf de eerste regel zit ik helemaal in het verhaal. Een verhaal dat eigenlijk niet een duidelijk begin heeft, een soort nul-punt, en ook geen eind, niet de gewenste afronding, waarna je als lezer tevreden achteroverleunt.

Lees meer “Ze zullen denken dat we engelen zijn – Bert Natter”

(Visited 39 times)
Leave a comment

Heimweeland – Kati Naumann

Ik moest er even inkomen, wennen aan Naumanns manier van schrijven. Ik vond het een beetje een raar boek, de eerste gedeeltes uit 1945 veel te springerig, onsamenhangend, alsof het geen voet aan de grond kreeg. Het ging maar door en door en er zat geen lijn in.

De zoektocht van Milla daarentegen beviel me beter. Die leest prettig weg, al heb ik ook bij haar een paar aantekeningen. Maar dat is waarschijnlijk omdat ik mezelf niet in haar herken. 

Lees meer “Heimweeland – Kati Naumann”
(Visited 7 times)
Leave a comment

Håkan Nesser, De levenden en de doden in Winsford

Op een avond in november arriveert de mysterieuze Maria in het pittoreske Engelse plaatsje Winsford. Ze betrekt er voor zes maanden een afgelegen cottage. Haar enige voornemen is om haar geliefde hond Castor te overleven. Gaandeweg blijkt dat ze vreselijke geheimen met zich meedraagt. Wat gebeurde er dertig jaar geleden in Marokko? Waar is haar echtgenoot? Voor wie rent ze weg?

Intussen ontmoet Maria een lokale bewoner, waarmee ze voorzichtig een relatie begint.

Lees meer “Håkan Nesser, De levenden en de doden in Winsford”

(Visited 4 times)
Leave a comment

De stilte na Sarah – Håkan Nesser

Erik Steinbeck en zijn vrouw Winnie Mason zijn na de ontvoering van hun dochtertje Sarah verhuisd naar New York. Hij is een schrijver die al jaren geen roman meer heeft weten te schrijven, zij een kunstenaar die alleen nog maar in staat is het moment van de ontvoering keer op keer weer te schilderen. In een bibliotheek in Leroy Street probeert Erik op papier te krijgen wat hun de afgelopen jaren is overkomen. Terwijl hij zijn best doet te accepteren dat Sarah dood is, beweert Winnie dat ze nog in leven is – met alle gevolgen van dien.Lees meer “De stilte na Sarah – Håkan Nesser”

(Visited 35 times)
Leave a comment