Voorjaarskriebels

Buurhond Skylo blaft. Dat doet hij natuurlijk wel vaker, meestal in gesprek met andere honden in de omgeving, maar dit klinkt anders. Nu is hij alleen en hij blaft al ongeveer een half uur, met van die grommetjes er tussendoor, en zo te horen staat hij ergens in onze olijfgaard.

Ik ga eens kijken wat er aan de hand is, op het geluid afgaand ontdek ik hem gauw. Daar staat hij, onder een olijfboom, fanatiek naar boven te blaffen. Nieuwsgierig volg ik zijn blik. Ik schiet in de lach, wat me een snelle, verstoorde blik van Skylo oplevert.
Bijna bovenin de boom ontwaar ik een rode kater. Niet zomaar een kater, nee, eentje die niet bij de familie hoort. Een vreemde. Het is niet voor het eerst in de afgelopen week dat vreemde katers hier rondsluipen, want de lente hangt in de lucht en er lopen hier mooie poesjes rond. Maar ze worden dus niet geduld door de plaatselijke waakhonden. 

De ‘eigen’ familie Kat bestaat uit zeven leden. Zij horen erbij en mogen alles, de hond accepteert ze volledig. Vice versa. Maar je moet je als vreemdeling niet in zijn buurt wagen, al ben je nog zo krols. Deze rode is nu in opperste nood de boom ingevlucht, achtervolgd door de vlijtige Skylo. Om zich een beetje een houding te geven zit hij een beetje terug te blazen, maar hij durft de boom echt niet uit zolang zijn belager daar beneden zit en hem constant blaffend ook voortdurend aan blijft staren. En de hond houdt het lang vol, uren, als het moet.

Maar dan, als hond Skylo een fractie van seconde is afgeleid door een beweging van mij, neemt de rooie zijn kans waar. Hij twijfelt geen nanoseconde, springt naar beneden, trekt een sprint waar een Olympiër jaloers op zou zijn en voordat ik weet wat er gebeurt, is hij weg. Pijlsnel vliegt de hond hem nog achterna, maar ja, tevergeefs, weg is de kat. Voorlopig.

Skylo waakt over zijn dorp en neemt zijn taak serieus. Hij is de hoofdhond en eindverantwoordelijk. De rode kater is verjaagd, kwispelend keert de hond op zijn schreden terug om tevreden onder een olijfboom neer te ploffen. 

Het dorp komt weer tot rust. 

(Visited 50 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *