Geheugen

Het spiergeheugen, of lijfgeheugen, is een raar fenomeen. Niet te verwarren met het denkgeheugen, het je herinneren, het nog weten via je hersenen. Het lijfgeheugen houdt in dat je nog precies kan vóelen en ruiken wat je jaren geleden hebt meegemaakt. Een fysieke sensatie dus, een gevoel weer herbeleven. Een explosie van alle aspecten van de ervaring. Het gevoel van slaap en de allesoverheersende vermoeidheid. De geur van lekker weer, buiten zijn.

Het is lekker weer en ik wandel mijn blokje, zoals meestal tussen de middag, als ik in een voortuintje twee kleine kinderen zie. Ze hebben de kleuterleeftijd, of net iets daaronder en  spelen aan tafeltje met potloden, een spelletje, papier. Ze kwebbelen, lachen en kibbelen. Een vrouw – waarschijnlijk hun moeder – hangt op een stoel ernaast. De trek om haar mond straalt vermoeidheid uit. En het gevoel overvalt me. Ik herbeleef het allemaal. Een diepgaand gevoel van hoe het was, toen. 

Twintig, 23 jaar geleden, ’s middags, of op een vakantiedag, de jongens zijn thuis en ik ga met ze naar het parkje of laat ze lekker buiten spelen in de tuin. Elke dag. Ze hebben veel jolijt met elkaar. Afwisselend lachen, kibbelen, ruzie maken en huilen. Ik zit erbij op een stoeltje en fungeer als intermediair. Voorjaarsgeur en het mooie weer in mijn neus en een allesoverheersende vermoeidheid vreet al mijn energie. Vermoeidheid, veroorzaakt door slaaptekort, het mijzelf van hot naar her slepen want er wordt zoveel van me verwacht. Ik moet steeds maar presteren, overal.

Twintig, 23 jaar later loop ik langs gezinnen met spelende kinderen in de tuin en ik voel het allemaal weer. Mijn lichaam herinnert zich alles. De allesverzengend vermoeidheid en het chronische slaaptekort. De fysieke herbeleving van hoe het toen was slaat op mij in als de donder.

‘O mens,’ denk ik, met de moeder meelijdend, ‘ik leef met je mee. Ik wéet het …’

Ik arriveer thuis. Bekaf. Rααr fenomeen, dat lijfgeheugen.

(Visited 79 times)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.