Juf

Het staat er nog steeds niet. Dat wil zeggen, ik zie het in ieder geval niet staan, bij de jeugdboeken. Trouwens, geen enkel Zilverspoor-boek te bekennen in de kast bij Paagman, of bij Donner, bij Bruna. Online wel. Daar staat het in alle catalogi en dat is leuk. Maar waar blijft nou de echte papieren versie?
Wij zijn bij Paagman, gerenommeerd boekhandel in de Haagse binnenstad, zoals wel vaker gebeurt. Stiekem gluur ik weer langs de ruggen op de plank bij de jeugdafdeling.
Achteraan, bij de Z, zoals ik vroeger al natuurlijk altijd achteraan bij de Z in alle lijsten stond. Maar helaas, in deze rij ontbreekt het leukste kinderboek van dit moment gewoon nog. Waarom eigenlijk? Ik heb het persbericht al een paar keer rondgestuurd, met aanbevelingen van de uitgever. Boekhandelaren zullen zulke post wel tot vervelens toe ontvangen, maar toch is het jammer dat ze niet een klein beetje beleefdheid kunnen opbrengen om naar de auteur toe te reageren. Desnoods met een lelijke boodschap. Alles is beter dan doodzwijgen.

Pech, denk ik. Het staat er nog niet. Misschien over een poosje wel.
Maar dan heb ik buiten mijn lief gerekend. Met gedecideerde pas veert hij richting info-balie. ‘Hallo!’ begint hij opgewekt. ‘Waarom staat Juf Jop nog niet in uw winkel?’
Oh nee toch. Nee! Ik schaam me nu al en doe alvast een paar passen naar achteren. En om het allemaal nog erger te maken, komt er een andere klant aanlopen die waarschijnlijk ook informatie behoeft, maar nu met belangstelling Paul gaat staan af te luisteren.
‘Juf Jop?’ vraagt het meisje, haar wenkbrauwen gefronst. Driftig tikken haar nagels al op het toetsenbord.
‘Het heet Op reis met juf Jop, fluister ik gegeneerd. ‘Dat is de hele titel….’
‘O ja. Op reis met Juf Jop,’ brult Paul direct. ‘Geschreven door Erika Zöllner!’ Ik krimp nog wat verder in elkaar, terwijl het info-meisje nu de volledige titel intypt. En ja, daar plopt de mijn zo bekende omslag van Juf zo naar boven.
‘Nee, we hebben het niet in de winkel!’ juicht het kind, ‘Maar ik kan het voor u bestellen hoor, dan heeft u het dinsdag!’ Ze heeft het formulier al startklaar voor haar neus.
Paul onderbreekt haar met een handgebaar. ‘Neenee, dat hoeft niet hoor. We vroegen het ons alleen maar af, want de schrijver…’ Hij stopt even en zijn arm zwaait mijn kant op. ‘… staat hier naast mij! Dat is Erika!’
Oh nee. Het zweet breekt mij uit. Waar, WAAR is dat gat in de vloer?
Vluchtig glijden haar ogen langs mij heen. ‘O ja?’ zegt ze neutraal, de blik alweer op het scherm. ‘Tja, het is niet zo’n bekende uitgeverij…… Ik weet het niet….. Maar,’ ze veert op. ‘Het is hier wel geweest hoor, twee zelfs, en die zijn verkocht!’
‘O!’ ontglipt het mij ondanks alles, verrast. ‘Dat is leuk!’
‘Maar wanneer het weer komt,’ peinst ze, scrollend met de muis, ‘weet ik niet hoor….. dan zou u het hoofdfiliaal moeten bellen….’
De verveelde zucht van de wachtende klant klinkt mij als een wervelstorm in de oren. Weg wil ik, alleen maar weg hier en ik begin vast richting kassa te schuifelen.
Paul heeft niets in de gaten. Hij grijnst. ‘OK. Nou, bedankt hoor!’ besluit hij vrolijk. ‘Wie weet, binnenkort…?’ Mij bij de hand nemend, loopt hij tevreden met me mee. Achter ons hoor ik dat het info-meisje zich tot de volgende klant wendt. Maar dan.
‘Nou,’ kweelt die vent met een afschuwelijk geaffecteerd stemgeluid. ‘Ik heb een boek geschreven en waarom staat het hier nog niet in de winkel?’
Met een ruk sta ik stil.
‘Nee hoor’, gniffelt de kerel gemaakt, ‘ha.ha.ha.haha…..!!!!’ Het info-meisje lijkt het een goede grap te vinden, ze slaat dubbel van het lachen over haar toetsenbord.
Woedend draai ik me om. Mijn lief rekent onze boeken af en merkt nog steeds niets van wat er gebeurt. Ik staar het tweetal aan. Ze zien me niet. Misschien maar goed ook, want ik denk dat mijn blik hen ter plekke op de grond had doen neerstorten.

Tegelijk voel ik me ellendig. Nooit weer, neem ik me voor. Van mijn leven laat ik mijzelf niet meer openlijk promoten.
Ik kijk wel uit.

(Visited 34 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *