Milate Ellinika

‘Bavo!’ Brfeed lachend kijkt de Griek ons aan. ‘Milate Ellinika? Spreken jullie Grieks?’
Νeergestreken op een heerlijk terras aan het water, hebben wij zojuist een karafje witte wijn met een Griekse salade besteld, in het Grieks dus. ‘Choriatiki ki enna miso kilo krassi!’ Ζο. Ha.

‘Bravo! Milate Ellinika?’
Wij knikken wat voorzichtig. ‘Poli ligo… een klein beetje maar!’
Maar het hek is van de dam. Geweldig vindt hij het en in rap Grieks gaat het verder, tot hij onze fronsen ziet en het tempo drastisch verlaagt.
‘Bravo! Bevalt Samos jullie?’
Wij beamen dat onmiddellijk. Het is paradijselijk toeven op dit prachtige ei-land. En tot onze vreugde blijken de lessen Grieks van Kosmas ons nu al in staat te stellen om tenminste enige logica en ook zinnetjes uit gesprekken te kunnen halen.
‘We zijn Grieks aan het leren,’ legt Paul uit. ‘Mathoume Ellinika. But difficult!’
Een brede grijns verspreidt zich over het vriendelijke gezicht van de man.
‘Apo poe iese; waar kom je vandaan?’
‘Ah, just a minute.’ Paul gaat er even voor zitten, wijsvinger in de lucht. ‘Iemaste….apo tien Ollandia! Kje me lène Pavlo!’ Tevreden kijkt hij de Griek aan.
‘Bravo! Pjo meros? Uit welke plaats?’
Apo tien Chagi!’ juich ik dan. Want ik wil ook wat laten horen. Uit Den Haag!
Dat zegt hem niets, merken we. Chagi? Amsterdam, dat zou nog gaan. Maar de glimlach blijft op zijn gezicht. ‘Ollandika ee? Hollanders hè?’
Wij knikken enthousiast.
Ego ellinikos.‘ Trots klopt hij zich op de borst. ‘Ik ben Griek’.
‘You learn!’ gaat hij dan verder, in het Engels. ‘Bravo! Blijf de taal vooral veel spreken. Met Grieken, want daar leer je van!’
Daar heeft hij gelijk in, natuurlijk. En we doen dat ook best wel. In het Griek bestellen, de rekening vragen – ton logariasmo, parakalo – en groeten – kalispera! – tovert meestal een verraste, charmante reactie op in de taverna’s.

Moeilijk hoor, dat Grieks. Maar wat leuk om er toch een beetje in te kunnen communiceren, al is het primitief. En wat spreken die Grieken goed Grieks!

(Visited 37 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *