Rep en roer

Het dorp is in rep en roer.
Alle honden doen mee. Want er is een nieuwe bewoner. Wie is dat? Die kennen we niet!
Het dorp – nou ja, in ieder geval de hondengemeenschap van ons dorp – is in rep en roer.  

Ik loop mijn rondje met Mickey aan de lijn. We wandelen langs alle huizen. Iedereen heeft hier minstens één hond en allemaal slaan ze aan als ze Mickey in het oog krijgen. Dat zijn er toch al gauw ongeveer dertig. Door al deze honden worden we aangeblaft. Want wie is dat, die kleine onbekende?

Ik loop met onze Mickey een route die precies te volgen is voor Paul vanuit ons huis. Een route die verraden wordt door een lang lint van geblaf, met tussenpozen al naar gelang de afstand tussen de huizen.
Het dorp in rep en roer.

Nieuwsgierige blafjes, vermoeide ik-ben-de-oudste-hond-blaf;
zenuwachtige blaf, routineuze ik-blaf-maar-ik-kijk-niet-blaf;
waarschuwingsblaf, echt verontwaardigde waakhondblaf, vriendelijke blaf.
De betreffende hondeneigenaars snellen toe, ze komen poolshoogte nemen naar de oorzaak van dit pandemonium. 
‘Oh, een nieuwe hond. Vandaar.’ 
‘Oh, heb je een hondje?’
‘Gia sas, wat leuk! Gaat het goed?’
‘Oh, die Hollanders weer. Die wandelen met hun hond! Ach, nou ja.’
Dit laatste zeggen ze niet hardop hoor, maar ze denken het wel. En het klopt. Geen mens laat hier zijn hond uit. Die loopt toch wel buiten de hele dag. De dorpsgenoten wuiven me vervolgens toe en trekken zich vriendelijke knikkend terug. Hun honden nog niet direct. 

De meeste blaffers zwakken wel wat af na een aantal keren langslopen, zodra Mickey geen gevaar blijkt te zijn. Hun alertheid beperkt zich langzaam tot alleen maar toesnellen, vriendelijk kwispelen of nieuwsgierige toenadering-snuffeltjes.  Er ontstaan zelfs contacten waar reikhalzend naar uitgekeken wordt. Zoals naar de drie speelse teefjes van de overburen. Maar sommige blijven hun waaktaak serieus nemen. Daarvan is Skylos de Hoofdhond een voorbeeld. 

De honden in het dorp kennen elkaar allemaal. Al jaren. Ze negeren elkaar, of stellen zich in stilte gedoogzaam op. Leven en laten leven.
Ik loop mijn rondjes met onze hond. Zodra ook Skylos tijdens onze loopjes stil blijft, zal Mickey geheel opgenomen zijn in de hondengemeenschap van ons dorp.

(Visited 24 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *