Torre Pendente

Wat een fortuin wordt er verdiend aan zo’n toren, alleen vanwege het feit dat hij scheef staat! Hij zakte in de loop van de eeuwen zo ver weg, dat hij op een gegeven moment dicht moest voor publiek en tien jaar lang mocht er niemand op. Maar ze kijken met de restauratie wel uit dat hij echt recht komt te staan, want dan komt er natuurlijk geen hond meer. Dan is het een gewone toren, en die staan overal wel in Italië. 

Ik heb het over Pisa. Hij staat nu weer iets minder scheef, maar wat staat-ie schééf! Ik zou de neiging hebben om geen voet te zetten op de binnenkant van de galerij. Volgens mij valt hij zò om als iedereen daar zijn gewicht plaatst… :-$

De verkopers moet je van je af slaan, terwijl je vanaf de parkeerplaats naar het fenomeen Toren toeloopt. ‘Fine price for you, madam.’ ‘Good price. What do you want….?’ Jaja, het zal wel. Ze kiezen mijn oudste als slachtoffer, omdat hij heel schuin heel eventjes naar een bordje met horloges kijkt. Hij komt er niet meer vanaf. Ik moet lachen., maar ben trots als hij wint. Gewoon volhouden dus. ‘No, I do not want a watch. No, I do not want a watch.’ En blijven doorlopen. Op den duur haken ze wel af om een volgende toerist te bespringen.

En dan komen we bij het lachwekkendste volkstoneel dat ik ooit gezien heb. Tientallen toeristen, uit elke hoek van de aardbol, staan met hun rechterhand in de lucht, alsof ze een taxi of bus aan willen houden. De jongens kijken me meewarig aan en waarschuwen direct dat ze in géén geval bereid zijn om op deze idiote manier te gaan poseren. ‘Verzin iets nieuws!’ bromt Olaf. ‘Iederéén doet al net of-ie die toren tegen staat te houden..’

Maar dan komen er twee Amerikaanse meisjes op hem af met een fototoestel. ’Would you please be so kind as to make a picture of us?’ vragen ze hem, zeer lieftallig lachend, en ze nemen gelijk stelling in tussen de rij, handen bevallig in de lucht. En Olaf, rood aanlopend van schaamte, kan niet weigeren. Hij wijst en gebaart geduldig net zolang tot de dames de juiste positie hebben ingenomen voor een natuurgetrouw resultaat. Hij klikt, klikt en klikt, en ja hoor. Ze zijn helemaal tevreden: twee iele meisjes die op een foto de enorme scheve toren van neerstorten weten te behoeden. Sander heeft, hinnikend van plezier, de hele sessie ook nog eens op de gevoelige plaat vastgelegd.

Natuurlijk, het was in Nederland al bedacht door de heren, eten wij pizza in Pisa, waarna ik het niet kan laten en een paar prachtige halskettingen koop. Kost bijna niks en het mannetje in het stalletje was zò opgelucht dat ik het deed. En ja, ook een scheve koffiemok. Paul moet meesmuilend grinniken, maar ik vind het ding gewoon leuk. Hij gaat lekker mee naar Nederland, de scheve toren van Pisa.

(Visited 6 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *