Varkens

Ze lopen echt wel netjes langs de kant van de weg. Keurig links, buiten de bebouwde kom, zoals wij dat ook leren. En ze gaan ook opzij als je eraan komt met je auto.. Ze wijken uit naar de berm, naar de struikjes. Hun nieuwsgierige oogjes kijken me aan. ‘Wie zijn dat nou?’ lijken ze te denken. ‘Kennen we hen? Mmmmm…’ 

Op Kreta kom je echt van alles tegen op de weg. Maar we hebben nooit haast, dat scheelt. Het tempo op de bochtige steile bergweggetjes ligt sowieso al laag, en wij doen echt kalm aan. We ontwijken scooters, brommertjes en slordig manoeuvre-rende pickups. Met grote regelmaat houden we halt voor een kudde schapen, of geiten, die in alle rust de weg oversteken maar ook nog even een lekker takje of een sappig blaadje van de struiken willen meerukken. Het kan even duren voordat het laatste schaap van de weg de berm ingewandeld is.

Toch blijf ik me hier verbazen.
‘Wat is dat nou?’ roep ik ineens uit. We rijden door de bergen, op weg naar ons appartement als ik in de berm, een stukje voor ons uit, gerommel en beweging zie. Wat loopt daar nou? Honden? Katten? Bevers? De dieren scharrelen de struiken uit zodat we ze nu goed kunnen zien. Ik knipper even met mij ogen. Ze zijn echt roze!
‘Nee kijk nou!’ Ik schiet in de lach. ‘Varkens! Jeetje, zie je dat? Daar lopen varkens langs de weg!’
Paul heeft de auto gestopt. ‘Krijg nou wat…’
‘Het zijn biggen! Nou ja zeg!’
Een groepje van zes, zeven varkentjes loopt langs de kant van de weg, ons tegemoet. Ze hebben het heel gezellig volgens mij, stoeien een beetje, wroeten met hun snuit, voor zover mogelijk in de droge grond hier, tussen de bermbloemen. Ze zijn zelfs wel voorzichtig, anders dan de geiten en schapen. Alsof ze uitkijken voor het verkeer. Ze blijven in de berm, half onder de struikjes. Hun nieuwsgierige oogjes kijken me aan.
Tot de voorste er plotseling flink de pas in zet. Kom op jongens, was gaan naar huis! En weg hobbelen ze, de zeven varkentjes. Naar hun stal. Ik kijk om en zie hun krulstaartjes om de bocht verdwijnen.

Met open mond kijk ik ze na en ik neem een besluit. Tijdens ons resterende verblijf hier op Kreta eet ik geen varkensvlees meer.

(Visited 26 times)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *