Voornemens

Het schijnt erbij te horen, ja, het schijnt zelfs zowat te moeten. Per 1 januari van elk jaar komt het beste in de mens naar boven. De goede voornemens.
Je telt niet mee als je ze niet hebt, als je geen plan hebt om nou werkelijk eens een keer iets serieus aan te gaan pakken. Iets dat al jaren niet goed loopt, waar je al jaren ontevreden over bent, of juist iets wat je heel erg graag wilt. Voor ik het weet, vliegt het ene geweldige voornemen – let wel, van anderen – na het andere me vol enthousiasme om de oren. Prachtig. Maar het deprimeert me.

Iedereen wil afvallen.
Men gaat gegarandeerd sporten.
Of men stopt met roken.
Ja, nu écht.
En voor sporten je hoeft niet eens naar een sportschool, hoor ik dan, dat kan ook lekker thuis. Elke dag touwtjespringen bijvoorbeeld, gewoon in je eigen huiskamer, schijnt geweldig te zijn voor de conditie. Kan ook in je tuin, maar ja, dan heb je bekijks vanuit de hele buurt.

De wens om af te vallen zit hoog bij velen. Overgewicht, fitheid, gezondheid, het is logisch dat je er iets aan wil doen om jezelf op de rails te krijgen. En inhoudelijk praat ik daar graag over mee. Ik kan best wel converseren over lekker, gezond voedsel, fijne manieren om buiten in beweging te zijn en mijn dromen daarover. Maar op een bepaald moment haak ik af.

Dat is wanneer mensen menen te moeten gaan communiceren met alle details over hun lichaamsgewicht tot twee cijfers achter de komma, aangevuld met wat daarmee moet gebeuren, of vol tevredenheid met zichzelf. Daar word ik echt kriebelig van. Als er één begint, kan de ander niet achterblijven natuurlijk en dan is er geen houden meer aan. Een gesprekje zonder getallen mag niet meer. ‘Ik ben 75’ is allang geen leeftijdsaanduiding meer. Nee, ‘ik ben 75’ slaat op het gewicht en dient als opening voor allerlei conclusies en verwachtingen over pondjes en onsjes. Prima hoor, maar alsjeblieft niet met mij.

En ja… Ik heb daar zelf ook enigszins aan meegedaan, een jaar of acht geleden, trots als ik was op het grote aantal kilo’s dat ik kwijtgeraakt was. Het zou mij zou vanzelfsprekend niet gebeuren dat die weer naar me terug zouden keren, nee, ik wist precies hoe ik dat moest aanpakken.
Mooi niet hoor.

En dat heeft maar één reden. Diëten werken niet. Ze zijn onnatuurlijk en niet vol te houden. Ze zijn ongezond en het kan best wat jaren duren (zeven in mijn geval), maar je lichaam gaat er uiteindelijk niet mee akkoord. Ik liet gedurende een jaartje zeer elementaire bouwstoffen achterwege en ja, de kilo’s vlogen eraf. Maar echt, het is tijdelijk. ‘Rustig’ en ‘verantwoord’ weer opbouwen na een dieet? Zelfs al is het een dieet gebaseerd op gezonde en natuurlijke voeding? Vergeet het.

Mijn postuur laat zich niet kisten, want dat is genetisch vastgelegd. Kijk maar naar mijn familie. Eén voorzichtig hapje bouwstoffen weer toegevoegd en hoppekee, het eerst onsje nestelde zich direct ook weer aan mij. En gedurende de jaren daarna volgden er meer. Hoeveel? Geen idee, ik weiger dat te meten en heb ook geen behoefte dit te gaan communiceren in gesprekken.

Goede voornemens. Ik heb er bewondering voor en ik wens iedereen er succes mee. Als ik maar niet hoef.
Voor mij geen dieet, sporten is niet mijn ding en ik ga ook niet 30 dagen zonder alcohol. Ik heb er geen zin meer in. Mijn postuur is zoals het is en ik ben gezond. Ik eet wat ik lekker vind, maar hou het binnen de perken, ik snoep best weinig en ik drink wat ik graag lust maar zoals dat heet met mate. Zeggen ze allemaal? Misschien, maar ik ben niet iedereen.

Toch. Stiekem wil ik mij wel iets voornemen. Dat touwtje springen? Dat lijkt me wel wat. Of springen, zonder touwtje. Gewoon, thuis. Niet per sé per 1 januari, elke andere dag is ook goed. En ik ga gewoon door met goed voedsel – niet te veel en vaker vegetarisch – en niet te vergeten met veel wandelen en fietsen. En daar geniet ik van!
Ik neem mij voor om mijn eigen gang te gaan en daar wil ik best wel over praten.

Dus hup, nu nog maar weer 100 sprongetjes, zonder touw.

(Visited 53 times)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.