Cadeau

Vorig jaar gaf Olaf mij Adele, die prachtige cd 21. Erg onverwacht wat mij betreft, want mijn zoons zijn niet zo gul met verjaardagen van (stief)ouders….. Aangenaam verrast toen, dus, en nog steeds eigenlijk. Het schijfje is grijs gedraaid hier, want ik vind Adele werkelijk mooi zingen en heel muzikaal.

Dit jaar werd er enigszins zuinig gekeken  in de aanloop van mijn verjaardag. Inwendig moest ik erom grinniken. Gewetensvragen zijn het. Koop ik iets voor mijn toch best al wel oude moeder, of hou ik de centjes zelf? Want eerlijk is eerlijk, zoveel te besteden hebben ze nou ook weer niet. Vooral mijn oudste niet momenteel, zonder baantje en in afwachting van-of-toch-geen stagevergoeding voor de 40-uur die hij nu per week stageloopt. Noodgedwongen schaft hij al minder kleding aan dan hij zou willen. Want zijn smaak is aan de dure kant voor een jongere, en uitwijken naar een (zeg maar) huismerk  is er niet bij. Liever niets dan iets goedkoops…..

En ook jongste worstelt met het dilemma. Hij spaart voor een auto (dat duurt wel even, inderdaad) en omdat zijn studenten-ov-chipkaart nog niet goed geregeld is, moet hij al sinds een maand alle trein- en tramkaartjes zelf betalen.

Ik snap het wel hoor. Maar ze hoeven ook helemaal niks te kopen. Natuurlijk plaag ik ze wel graag door af en toe fijnzinnig te verwijzen naar mijn naderende vijfenvijftigste  geboortedag.  En dan is de dag aangebroken.

‘Ogen dicht, mam,´ roept Sander al op de trap, naar beneden denderend. ´En steek je handen uit.´ Gehoorzaam doe ik wat hij zegt en ik voel een plastic zak op mijn uitgestoken handen landen. Een zachtgevulde. ´Gemaakt op school!´ Stralend kijkt hij me aan. ´Bolussen. Die vind je toch lekker?´

Ja, wat is nou lekkerder dan baksel die door je zoon zelf gemaakt zijn?

‘Er was ook taart,’ vervolgt hij dan peinzend, ‘die had ik ook kunnen meenemen….’ Mijn gezicht is een vraagtekentje, maar de verontschuldiging komt al gelijk.

‘Maar dat had ik moeten betalen op school, weet je…..’

(Visited 10 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *