Dubbel

DUBBEL

Het is mij vorig jaar ook al opgevallen. Grieken zijn zo ontzettend positief. Crisis of niet, ze zijn vrolijk, vriendelijk en hebben bijna allemaal tijd voor een praatje.’How are you?’ vragen ze ons. Nou, goed natuurlijk.
’Me too! Yes, Greece, hè! Zon!’ Ter illustratie gaan de armen de lucht in. ‘Prachtig toch? Alleen, die economie hè…. Maar verder?!’ Na ons tevreden toege-knikt te hebben, loopt de man door.

Maar de Griek heeft ook een andere kant. Het contrast kan niet groter zijn. Zet dezelfde Griek in een auto en je weet niet wat je meemaakt.
Grieken rijden als gekken. Aan alle kanten scheuren ze je voorbij. Ik word er heel zenuwachtig van, het zweet breekt me af en toe uit en dat komt niet door de hoge temperatuur. Maar Paul trekt zich er niets van aan. Stoïcijns stuurt hij de auto dwars door Athene en hij rijdt á-la-Grieks door de Peloponnisos alsof hij al jaren niet anders gewend is. Er wordt ingehaald dat het een aard heeft. Ook als dat eigenlijk niet kan.

Dat het elke keer net goed gaat, heeft twee redenen. Ten eerste zit deze roekeloze, agressieve rijstijl in de Griekse genen. Ze zijn het gewend van elkaar, denk ik, en er wordt op grote schaal vanuit gegaan dat iederéén het op die manier doet, ook toeristen. Ten tweede verwachten ze dat ieders uitgangspositie op de weg geheel rechts is, zelfs tot over de streep, of op de vluchtstrook. Dan geef je inhalers de ruimte die zij behoeven en opeisen. En niet alleen die op je eigen weghelft, nee, ze rekenen erop dat je dat ook doet voor de weggebruikers op de andere kant, zodat die elkaar ook ongestoord voorbij kunnen racen. Een ongeschreven wet, waaraan je je absoluut moet houden, wil je het vliegtuig terug in levende toestand weer halen. Een ongeschreven wet die je als buitenlander niet vanzelfsprekend kent en die je zult moeten accepteren. Waartegen je je vooral niet moet verzetten.

Het contrast kan niet groter. Jekyll and Hyde. Ga uit de weg van een Griek in  de auto. Het is een monster. 

Toch: wat een land. Ik wil er wonen. En een jas heb je niet nodig.  

(Visited 27 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *