IJzersterk

Verbijstering. Dat komt het meest dichtbij. Want hoe doen ze dat dan?

Het lachende gezicht van Bernadette kijkt me aan, voordat ze haar trotse blik over het terrein laat gaan. ‘Jaja,’ zegt ze, ‘echt waar hoor. Olijfbomen wortelen heel ondiep, dat weten mensen niet.‘
Ze vertelt het verhaal graag. Hoe dit mooie grondgebied waar we nu zitten vroeger de wijngaard van haar grootvader was. Toen hij op leeftijd was, besloten zijn zoons om de wijngaard niet voort te zetten.
’Wij hadden een beter idee,’ zegt schoondochter Bernadette. ‘Vakantiehuizen!’
Ik kijk om me heen, naar de idylle waar we in terecht zijn gekomen. Een paar huizen tussen olijfbomen, die voor heerlijke schaduw zorgen. De schaduw waarin we nu van een glaasje koele witte wijn zitten te genieten met onze gastvrouw. Deze plek is fantastisch. De oorspronkelijk natuur van het land lijkt nauwelijks aangetast. Ik schat in dat Bernadette een grote vinger in de pap heeft gehad in de plannen voor deze omschakeling. De inrichting van de huizen, de sfeer, de kleuren, die komen beslist van haar hand.
’We hebben wel een paar bomen moeten verplaatsen,’ zegt ze dan. ‘Want de huizen hebben natuurlijk wel een beetje ruimte nodig.’
Verplaatsen?
Dat lijkt me nog een hele tour. Voor mijn geestesoog zie ik bulldozers grote gaten graven en met de bomen rondrijden, lelijke sporen nalatend in de grond van de mooie boomgaard.
’Jeetje,’ verzucht ik, ‘dat was zeker niet makkelijk….’
’Ja hoor!’ Opgewekt neemt ze nog een slokje van haar wijn. ‘Geen probleem. Je kunt een olijfboom zó uit de grond scheppen!’ Ze moet lachen om onze verbazing.
’Dat hebben we zelf gedaan. Een schep en een kruiwagen. En een nieuw gat, meer heb je niet nodig.’
Mijn mond zakt open. Ik ben verbijsterd. Die eeuwen-, eeuwenoude, bomen? Die schep je zo uit de grond?
’En dan groeien ze gewoon verder? Op een andere plek?’ Ik denk aan de inge-wikkelde operaties als in Nederland een boom verplaatst moet worden. Ta-kels, intapen en zo. Zo niet bij olijfbomen, dus.
’Ze wortelen heel ondiep, olijfbomen. Dat gaat altijd goed! Kijk maar!’ De aanblik van de prachtige, gezonde bomen op landgoed zegt genoeg. ‘Ze lijden nergens onder. IJzersterk!’

Ik denk aan al die oude olijfbomen met hun prachtige grillige vorm en hun gedrongen, gedraaide, ruwe stammen, eeuwen geleden al geworteld in dit heerlijke land.
Staat er eentje in de weg? Oh, gewoon oppakken en ergens anders neerzetten …

(Visited 14 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *