Impressies vanuit Londen I

Rode stad

Rode stad. Je denkt bij die omschrijving aan Marrakech, of het schilderij van Paul Delvaux, of aan een stad waar men overwegend voor de socialisten stemt. Maar nee, ik bedoel dat allemaal niet. Ik heb het over Londen.

Londen is een rode stad. Want zo ver als je kijkt, waar je ook kijkt, de straten zitten vol met een wirwar aan bussen. Hoge dubbeldekkers, in rijen van tien achter elkaar vullen ze chaotisch de vierbaansstraten in de City. Knalrood zijn ze. Je komt overal met een bus, het is een bijna waterdicht systeem. Zeker als je na een paar dagen het Engels systeem een beetje doorkrijgt van bordjes, pijltjes, verwijzingen en het absolute unicum dat ze Britten zelf Queuing noemen. Bovendien is het uitzicht vanaf bovenin de bus geweldig. Bird ’s eye.

Gebracht door rode bussen waaien we voor aanvang van The Phantom of the Opera het Red Café binnen. De steak die ze daar serveren, benadert de tot nu toe ongeëvenaarde biefstuk uit Spaanshuiskens wel heel dicht! En ook hier, net als in Limburg, is de rondrennende waitress er trots op dat zij verstand heeft van wijn. Ademloos vertelt ze tussen de rondes door dat zij dat ook noodzakelijk acht voor haar vak. Want wat heb je aan een waitress die niet weet welke wijn bij welk gerecht past?

In deze rode stad bevindt zich een levendig China Town. En daar kun je lekker eten! Paul overtuigt mij en wij stappen daar een klein smal restaurantje in. Daar serveren ze het echte Chinese voedsel, dat wij in het westen helemaal niet kennen op die manier. En hij heeft gelijk. De vingers likken we erbij af.

Bij ons, in Nederland, ervaren we het toch ook wel als wat gênant om een doggy bag te vragen. Hier niet hoor. Het gaat hier openlijk. Ook bij het jonge stelletje naast ons. Zij – of in ieder geval dan haar vader – heeft het geld, dat is duidelijk; en hij oogt nog erg verlegen. Alle initiatief komt van haar. Maar dan ook alles. Van het bestellen tot de doggy bag tot betalen, met een credit card. Ik bedoel maar, welke doorsnee-jongere bezit bij ons nou een heuse credit card? Precies.

(Visited 7 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *