Muur

MUUR

‘Oh kijk, deze gaat wel!’
Drie kilometer, over tamelijk vlak terrein rond Molyvos. Ik hou mijn wandelboekje onder Pauls neus. ‘En een goede beschrijving, kijk maar!’ 
We hebben wel zin in een mooie wandeling op onze laatste dag op Lesvos. Dus schoenen aan, fototoestel mee, boekje in de hand, en gaan.

Vanaf de haven lopen we het dorp uit, over een pad dwars door de velden naar de restanten van het antieke dorp Dapia en het Grieks-Orthodoxe kerk-hof. Weer valt me op hoe kleurrijk de kerkhoven overal ter wereld zijn. En hoe saai en grijs bij ons.
‘Links!’ 
Het gaat lekker. Ik geniet van alles wat er zomaar bloeit. In de berm van het pad, de velden staan vol met bloemen en bloeiende struiken. ‘Moet je kijken wat een kleuren!’ roep ik. ‘En geuren!’ 
We steken een ruig terrein over om geheel volgens plan bij Kaap Molivos uit te komen. Achter ons ligt Molivos zelf, schitterend gedrapeerd tegen de heu-vel, met met het Kastro in top. 

We lopen terug langs de kliffen. Trots op mijn wandelboek wijs ik Paul nog op een oude waterput die daar op een overwoekerd hofje ligt. ‘We zijn al bijna weer terug!’ 
In de verte zien we haven weer opdoemen. Daar moeten we heen. ‘Door een smal hek, ergens tussen die bomen daar’, wijs ik.
We lopen een stukje door, langs de rij met bomen. Tot tot die stopt en het pad ineens scherp afbuigt.
‘Welk hek?’ informeert Paul voorzichtig.
‘Ja hier ergens, het moet er toch zijn?’
We gaan nog een keertje langs die bomen. ‘Ehh…. ?’ Pauls gezicht vormt een vraagteken.
‘Het staat hier! Kijk!’ En ik lees hardop voor. ‘Loop door een smal hek dat ver-scholen staat in de bomenrij tegenover u, terug naar de haven.’ 
Hoe kan dat dan? En is gewoon geen hek. Ik krab op mijn hoofd. ‘Er klopt toch iets niet,’ durf ik nu wel te constateren.
‘Misschien is het pas daar verderop? oppert Paul. ‘Zullen stukje doorlopen? Een andere bomenrij?’
Proberen kan altijd natuurlijk. Maar iets verderop is het ook niet. het pad buigt helemaal terug, door het veld, naar de kaap. Doelloos dwalen we wat rond – wat eigenlijk ook helemaal niet zo erg is, want het gebied is zo mooi. 
Op zich vind ik het heerlijk om te dwalen, maar ik moet dan wel de navigatie in mijn hoofd hebben. Waar-gaan-we-heen-en-hoe-lopen-we-daar-naartoe? Ben ik die kwijt, dan word ik heel onrustig en kan ik niet meer echt genieten. 
Mijn onrust drijft ons nu weer terug naar de bewuste rij bomen. Nogmaals lopen we er een paar keer langs. We doen nog een paar passen verder als ik het ineens zie.
‘Kijk!’
Een muur, vrij recent gemetseld, met een soort gaashek in een metalen frame. ‘Zou het hier zijn?’ Opgelucht struikel ik ernaar toe en begin aan het hek te rukken. Zonder resultaat, helaas. Ik ruk nog eens. Dicht. We kunnen we er nog steeds niet door. 
‘Nou, maar dit is het toch wel hoor’, meent Paul, het hek inspecterend. ‘Alleen hebben ze er nu een muur gemaakt met een hek dat op slot zit….’ Hij hijst zich op een paar keien die er liggen.
‘We moeten er maar overheen klimmen!’ 
‘Ja, dag!’ 
Paul grijns me vriendelijk toe. ‘Ja, hoe wou je er anders komen? Teruglopen?’ 
Hij heeft een punt, natuurlijk. Maar het is best een dingetje om over een muur te klimmen van ongeveer twee meter hoog, glad gemetseld, zonder uitsteeksels. En dan op onze leeftijd. En dan door ons, niet zo héél erge sportievelingen.
Maar ik laat me niet kisten met de stal in zicht. En ik ga ook niet de hele wandeling teruglopen. Intussen is Paul er al overheen. Ik zucht een keer heel diep en ik begin met het hijsen en klauteren. 
Vraag me niet hoe ik het gedaan heb, maar ineens sta ik ook aan de andere kant, opgelucht mijn kleren een beetje af te kloppen. 

‘Zo!’ Tevreden kijken we elkaar aan.
‘Steek het terrein schuin over….’ lees ik verder voor uit mijn boekje. ‘Nu maar hopen dat er geen woedende landeigenaar op ons afstormt…’
Met de haven in het vizier doorkruisen we het rommelige, overwoekerde veld om daarna verhit en bezweet met een diepe zucht neer te vallen op een terrasje langs het water.
‘Zo!’ 

Nu eerst een Fix.  

(Visited 6 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *