Slang

Het is weer tijd voor een kaart naar mijn moeder. Zij is de enige die nog een ansichtkaart van ons krijgt als we op vakantie zijn. Want wie stuurt er vandaag de dag nou nog ansichtkaarten? Precies. Ik, omdat mijn moeder dat nog steeds het leukste vindt.

Als ik in hetgevaarlijk leuke winkeltje in Eretria aan het rondsnuffelen ben, valt mijn oog op een prachtige zilveren ring. Ze verkopen ook ansichtkaarten, maar daarnaast nog veel meer. Elk jaar mag ik van mezelf een paar  paar leuke sieraden kopen. Ja, als het maar niet te duur is, want geld uitgeven aan mijzelf mag dan eigenlijk weer niet. Van tevoren bedenk ik dan een thema, om wat gerichter rond te kijken. Dit jaar is dat slang. Ik zoek wat sieraden in slangenvorm. De Oerslang, het symbool voor vruchtbaarheid, die ook verbonden is met de cultus van de moedergodin.

De vriendelijke verkoper neemt de tijd. Deze Dimitros is niet de eigenaar van de zaak, merken we al snel. Dat is een vriend van hem en laat die nou regel-matig in Nederland komen. Na een heel verhaal over zijn kameraad laat hij ons de binnentuin zien, duidelijk een trots en glorie. Want die heeft een Nederlandse kennis voor hem aangelegd. En zijn dochter, die zou zo graag naar Nederland gaan! Ze kennen zeker al vijf mensen van het eiland die haar voorgegaan zijn. En hun verhalen zijn zó enthousiast…
‘Netherlands, oh yes!’ mijmert hij.
Wat trekt ze nou eigenlijk aan dat kille kikkerlandje? Daar zijn wij wel heel nieuwsgierig naar. En het antwoord is wel heel verrassend. De Griek straalt. ‘Bicycles!’ roept hij. ‘Everywhere, the bicycles! It ’s great!’

Intussen neus ik verder tussen de prachtige koopwaar. Uitgebreid legt onze Dimitros de betekenis uit van de spiraal, een ander Grieks symbool dat je overal terugvindt. Het symbool voor infinity, oneindigheid. Deze toelichting had ik vorig jaar op Lesbos ook al gehad en daar heb ik ook een paar mooie dingetjes van gekocht. Dus dat ga ik nu niet weer doen. Zodra hij mijn aandacht voor de slangenring ziet, schakelt hij moeiteloos over.

‘Snake! Yes! Symbool voor vruchtbaarheid! ‘ zegt hij enthousiast, waarop Paul ineens heel bedenkelijk kijkt. Hij haalt adem om iets te zeggen, maar Dimitros grijnst en is hem voor. Hij is wel gevat. ‘Oooh, maar ook voor geestelijke vruchtbaarheid hoor!’ Tenslotte zijn wij al een dagje ouder en voor nog meer nageslacht gaan we niet meer zorgen.  

Natuurlijk koop ik de ring, hoewel ik al een paar minuten schietgebedjes sta te sturen. Er staan geen prijzen bij en daar hou ik helemaal niet van. Laat hij niet te duur zijn alsjeblieft… Want hoe zou ik er dan nog vanaf kunnen zien? 
Dimitros haalt een weegschaaltje tevoorschijn, het gewicht van het zilver bepaalt de prijs, dus ik hou mijn adem in. Maar het valt ruim binnen mijn budget. Ik laat mijn adem weer ontsnappen en hoef niet langer na te denken. Ik neem hem.

En die ansichtkaart? Dimitros geeft mij die met postzegel en al voor niks mee. ‘For the mother!’   

(Visited 7 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *