Het houdt niet op

Ik voel hoe ik er weer ingezogen word. Ik zet me schrap om dat niet te laten gebeuren. Het gebeurt ook niet, maar ik merk hoe het als die jaren wél gebeurd is. Zo gemakkelijk is het om mezelf te laten gaan. Mee te gaan. Hem een plezier te doen. Hem beschermen en verdedigen. Dat heeft hij nodig.
Toch?

Ik ben nog steeds niet sterk genoeg om direct duidelijk te zeggen wat ik zou willen zeggen.

Deze passage uit mijn boek De on-echtgenoot dwarrelt het hele weekend door mijn hoofd. Het is namelijk wéér gebeurd. Ondanks alles. Niet te geloven.

Toch is het zo. Het liegen en bedriegen gaat gewoon door…… Ik wordt gewoon belazerd en ik was er BIJNA weer ingetrapt.

Het verhaal was overtuigend zoals het voorheen ook altijd was. Vermengd met halve waarheden, die het geheel juist zo geloofwaardig maken. En die  de vraagtekentjes op mijn voorhoofd deden vervagen.

Hoe kón ik mij dit opnieuw laten gebeuren?

Ik voel hoe ik er weer ingezogen word. Ik zet me schrap om dat niet te laten gebeuren.

Wat is de kracht van die L.H. die dat ondanks alles – BIJNA – voor elkaar krijgt, nog steeds? Het is ongeneeslijk, deze afwijking.

Ik weet dat, ik, die dat ook tegen allerlei lotgenoten zegt, die met hetzelfde te kampen hebben. Ik, die hen op het hart druk dat het kenmerk van deze L.H.’s hun genialiteit is, ook ik was bijna opnieuw belazerd. Ik geloofde hem, zijn verhaal, zijn verklaring.

Al maanden zat hij in de problemen doordat zij salaris niet gestort werd. En toen ineens bleek dat het LBIO beslag had gelegd.  ‘Ik had het correct gevonden als het LBIO mij eerder hiervan op de hoogte had gebracht. Het is niet anders‘, mailt hij mij beledigd.

Op dat moment had ik lont moeten ruiken. In al die jaren heeft het LBIO mij van te voren op de hoogte gebracht van elke poging om de kinderalimentatie los te peuteren waar ik recht op had. Elke keer kreeg ik ook verslag van het resultaat. Nihil, helaas, iedere keer.

Na jaren hadden zij mijn  ‘zaak ‘ gesloten, omdat er geen toekomst inzat. Ik had nu dan ook géén bericht van het LBIO ontvangen over een nieuwe beslaglegging!

Waar is mijn vertrouwen in mensen eigenlijk op gebaseerd? Geef mij één reden waarom ik het verhaal die L.H. had moeten geloven. Ik geloofde hem. Want zélfs hij zou toch niet, nu, na al die jaren, na alles …….? Nee, dat kon niet.

Tot ik het LBIO belde. Niet eens om te verifiëren! Het schaamrood staat op mijn kaken omdat ik dit moet toegeven. Nee, ik belde om de afgesproken regeling te bevestigen, vast te leggen. Ik zou eindelijk geld terug krijgen! Het kwartje viel toen ik hun kant van het verhaal hoorde.

Zij wisten van niets. Er was helemaal geen regeling.

Er is een verschil met toen, gelukkig. Mijn ogen zijn open. In plaats van paniek- de paniek dat de hele wereld gek moet zijn – overviel mij boosheid. Woede. Maar ook verbijstering.

Verbijstering over het feit dat L.H. het in zijn bolle hoofd durft te halen om mij doodleuk wéér voor t e liegen. Waar haalt hij het LEF vandaan?? Wat denkt hij nou, dat hij hiermee weg komt? Tja, hij is er vijftien jaar mee weggekomen, dus die gok nam hij nog maar een keer.

Maar ook verbijstering over mijn eigen naïviteit, goedgelovigheid,  geloof in de mensheid, wat is het eigenlijk?

Ik voel hoe ik er weer ingezogen word. Ik zet me schrap om dat niet te laten gebeuren. Het gebeurt ook niet, maar ik merk hoe het als die jaren wél gebeurd is. Zo gemakkelijk is het om mezelf te laten gaan. Mee te gaan. Hem een plezier te doen. Hem beschermen en verdedigen. Dat heeft hij nodig. 

Toch?

Ik ben nog steeds niet sterk genoeg om direct duidelijk te zeggen wat ik zou willen zeggen.

Er is nog een belangrijk verschil met toen.

Ik ben nu sterk genoeg om direct duidelijk te zeggen wat ik wil zeggen en ik heb dat ook gedaan. Als iemand mijn steun niet verdient, is L.H., het wel.

Vijftien jaar lang was ik belazerd, bedrogen en belogen. Al die jaren had ik het verraad, het dubbelleven van mijn pathologisch liegende ex niet in de gaten.

Nu trap ik echt niet meer in.

(Visited 18 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *