Wolven

Ik had het al eerder gehoord, een paar dagen geleden, in de verte. Gehuil. ‘Wolven’ riep ik, voor de grap. ‘Trojka hier, trojka daar,’ doelend op het liedje van drs P.
Nou ja, dat zal wel niet. Gewoon honden, waarschijnlijk.

Maar vannacht trok het zelfde geluid me uit een ingewikkelde droom. Wolvengehuil. Heel hard deze keer, alsof ze direct onder ons raam stonden te loeien met z’n allen. Zeker een stuk of vijf. Ik was gelijk klaarwakker en luisterde stilletjes naar de verschillende stemmen, die elkaar aflosten in gezang. Het ging een tijdje door. Zou ik eruit moeten? Ik had daar niet veel zin in en Paul bleef ook gewoon liggen. 

Wat zouden ze doen? Zijn het echt wolven? Of misschien de wezels, die zo dol zijn op de motor van je auto? Gelukkig staat die op een speciaal hiervoor aangelegd gaasrooster. Maar toch?
Mijn gedachten dwaalden verder, tijdens het huilconcert. Wat eten wolven precies? Dus kwam ik gelijk bij de vraag waarom de ramen in het huisje eigenlijk allemaal met tralies beveiligd waren. Een stille grinnik kon ik niet tegenhouden.
Een paar minuten gingen de dieren nog door. Aan het geluid te horen bewogen ze niet van hun plaats, hun aubade onder ons raam zetten ze succesvol voort.

Tot het plotseling, in één klap stopte. Een laatste huiltje en de nachtelijke stilte daalde weer neer. Nog vol verbazing viel ik onmiddellijk weer in slaap.

‘Heb je de wolven gehoord?’ informeerde Paul vanochtend. 
Het liet me niet los. Wat zou dat nou echt geweest zijn? Ik wilde het weten en dook het internet op. Via de wezels, hermelijnen en andere marterachtigen – die dus nauwelijks geluid maken, laat staan huilen als woven, haha! – stuitte ik op de oplossing.
Jakhalzen.

Op de Peloponnesos wonen jakhalzen en ja! Ze huilen als wolven, ’s nachts of heel vroeg in de ochtend.
Ah! dacht ik tevreden. Jakhalzen dus. We hebben jakhalzen gehoord.

Het intrigeert me. Geweldig dat die hier gewoon lekker rondlopen en van zich laten horen. Ik zou ze wel een keer willen zien. Als ze dus eens zo vriendelijk willen zijn om een paar uur later te verschijnen?

Nee, wolven zijn hier niet. Maar jakhalzen wel.

(Visited 112 times)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *